Intressanta fakta om FSP Ledardagar

fsp_led15_600Ledare från olika pingstförsamlingar samlades 20-21 mars i Betania, Sibbo. Hur många kvinnor, män, unga, österbottningar respektive sydlänningar? Här en liten resumé av statistiken:

Totalt deltagarantal blev 96 personer. Av dem var 36 kvinnor. Det samlades inga uppgifter om födelsedatum så en exakt åldersfördelning går inte att rapportera, men en uppskattning av deltagarnas ålder gav ett antal på 28 under 30 års ålder. 39 personer kom från Österbotten, och övriga 57 var från Nyland. 16 församlingar av totalt 28 möjliga var representerade.

Varför är de här uppgifterna intressanta?
Man kan dra lite olika slutsatser av dem, särskilt om man jämför situationen med tidigare år och försöker se någon trend eller riktning i utvecklingen.

För det första: Det är ganska typisk representation i Finlands svenska Pingst (FSP) att det är cirka 15 församlingar som sänder delegater till en ledarkonferens som den här. Det kunde ha varit några till som brukar vara med, men det finns också 5-10 församlingar som nästan aldrig syns i gemensamma sammanhang. Kan tolkas som att ledarna där endera är för gamla för att orka vara med eller så att man helt enkelt är ointresserade av nätverkssamlingar.

För det andra: En tredjedel var kvinnor. Det är lägre andel än vad som skulle vara önskvärt, men avspeglar ändå en bättre fördelning mellan i könen i församlingarnas ledargrupper än vad som är fallet i gruppen anställda. Just nu finns det inga anställda kvinnliga pastorer i FSP-församlingarna, däremot nog flera barn & ungdomsledare. Så med tanke på framtiden finns det hopp även om kvinnliga församlingsledare – särskilt ifall FSP kan utveckla sin ledarträning och sin utbildning.

För det tredje: Knappt en tredjedel var under 30 år. Det här var ett glädjande stort inslag i ledardagarna jämfört med tidigare år. Överhuvudtaget har det skett en klar föryngring i ledargrupperna i de församlingar som var representerade. Inget märkligt med det, men det har varit en långsam process som nu börjar vara genomförd i flera församlingar. Mycket uppmuntrande med tanke på framtiden.

För det fjärde: Att Österbottningarna kommer med buss till ledardagarna i Sibbo visar att man är beslutsamt målmedveten i nätverkandet, ledargruppens fortbildningsprocess och den gemensamma visionen. De församlingar som valt att vara med i det gemensamma arbetet får också stora fördelar i utvecklingsarbetet i församlingen. FSP-nätverket arbetar vidare på att utveckla det gemensamma inom landet, i missionen, i media, i teologisk utbildning, i rekryteringsprocessen och i ledarhandledningen – allt det där som särskilt mindre församlingar omöjligt kan hantera på ett bra sätt ensamma.

Det här var några reflektioner utifrån några statistikuppgifter. Utöver det här var ledardagarnas innehåll både relevant och utmanande – värt en egen skrivelse. Räkna med att du får höra mer om FSP nätverket – om inte annars så på den här bloggen – FSP är inne i en intressant process av ökad tydlighet, strategisk planering och teologisk förankring. Hur bra är inte det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: