Betania i Sibbo

Betaniaförsamlingen i Sibbo presenterar sig på sina webbsidor enligt följande: 

Betania är en ursprungligen svenskspråkig kristen församling som nu alltmer börjar profilera sig som tvåspråkig. Församlingen har rötter i baptiströrelsen (Sibbo baptistförsamling grundades år 1886), men övergick till pingströrelsen år 1921. Hundra år senare, hösten 2021, gick man in för att avveckla föreningsstrukturen och i stället bilda en ”samfundsförsamling”. I oktober 2021 blev församlingen medlem i trossamfundet Suomen Helluntaikirkko / Pingstkyrkan i Finland.  Församlingen har drygt 100 medlemmar och invigde 1997 en ny kyrka (Betaniakyrkan) i kommunens centrum, Nickby. År 2021 firade församlingen sitt 100 års jubileum, mer specifikt gjorde man det med en jubileumsgudstjänst (bilden) söndagen den 31 oktober.

bet100_pub2_1000

I församlingen skapas olika mötesplatser – som t.ex Söndax (4-13-åringar), ungdomssamlingar (tonåringar) och Kvinnofrukosten, till olika former av gudstjänster. Församlingen har också engagerat sig internationellt i Tanzania och Indien. Gudstjänster och andra annonserade samlingar är offentliga, dvs. vem som helst är välkommen att delta. Församlingens föreståndare fr.o.m. 1.4.2013 är Gabriel Grönroos.

Se mer på www.sibbobetania.fi

betfront_1000

4 kommentarer

 1. Till Gabriel Grönroos:
  Lyssnade på din undervisning från radio Vega idag 5.6.2022.
  Allt du sade var helt bibliskt….men alla har vi fått Den Helge Ande i dopet genom tron
  Men, har Anden oss ?
  Vi måste VÄKOMNA HONOM, ATT HAN KÄNNER SIG VÄLKOMMEN.
  Läs boken, Den Helige Ande är det du…
  Av R.T Kendall.
  Mvh/Fredrik
  Mvh

  1. Hej Fredrik! Vad roligt att du lyssnade till radiogudstjänsten! Och roligt att du kommenterar här.

   Det kunde bli en intressant diskussion om frågan när vi får Anden. Jag förstår Bibelns undervisning, just i den här frågan, lite annorlunda än du verkar mena. Vilket dop talar du om? Det lutherska dopet eller troendedopet där den döpte kommit till tro och själv väljer att låta döpa sig? Oberoende vilket dop du avser, så ser jag ingen koppling i Bibelns exempel mellan vattendopet och dopet i den helige Ande. T.ex. efter sin uppståndelse när Jesus möter lärjungarna så andas han på dem och säger: Ta emot den helige Ande (Joh 20). Menas det här kanske pånyttfödelsens under som Anden verkar fram i lärjungarnas liv? Lärjungarna hade rimligen blivit döpta i vatten tidigare, så åtminstone för dem finns det ingen koppling till dopet i det här mötet med Jesus.

   Lite senare under de 40 dagarna, då han umgicks med dem innan himmelsfärden, så säger han att de ska vänta på att de ska bli döpta i den helige Ande om några dagar. Det verkar då som att de hade ”fått” Anden men sen skulle de ändå senare bli ”döpta” i den helige Ande (Apg 1). I ingendera tillfället finns vattendopet kopplat till Andens dop.

   Sen har vi den fascinerande rapporten från händelserna i Cornelius´hus – där hedningarna blir uppfyllda av Anden medan Petrus predikar – de talar i tungor och profeterar. Den förundrade Petrus inser att Anden fallit över hedningarna medan de lyssnade i tro. Utan att de var döpta. Men nu kunde de också bli vattendöpta (Apg 10) eftersom det var tydligt att Andens nya liv hade kommit till dem. (Apg 10)

   Och tar vi ännu med Paulus i Efesos – där några lärjungar nog kommit till tro på Jesus men blivit döpta med Johannes dop och visste inget om Anden. Efter lite undervisning kunde de bli döpta (i vatten) till Kristus. Och efter det lade Paulus händerna på dem och bad för dem och då kom den helige Ande över dem så att de talade i tungor och profeterade. (Apg 19)

   Så för mig finns det klent med stöd i Bibeln för tanken att vi ”får den helige Ande i dopet genom tron”. Däremot kopplar det absolut till tron, det behövs tro på Jesus och en pånyttfödd ande i människan för att ”Andedopet” ska kunna ske. Det kan visserligen ske så gott som samtidigt – som i Kornelius´hus. En person kan också bli andedöpt i samband med dopet i vatten, men det finns ingen automatik som gör att det alltid går till just så. Min erfarenhet är nog snarare det motsatta – att Andedopet är något som sker separat från dopet i vatten. Anden kan ge sina gåvor redan innan någon låtit döpa sig – men vanligare är att det sker efter dopet.

   Tack Fredrik för din kommentar som stimulerade mig till ett långt svar. Om jag missförstod dig så ber jag om ursäkt. Sen tycker jag att din fråga ”om Anden har oss?” är viktig, det handlar inte så mycket om att vi ”har” Anden, det är mycket viktigare att ”Anden har oss”.

   Med vänlig hälsning, Gabriel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.