Till trons försvar

Kristna människor i alla generationer får lov att ta itu med frågor kring tron – dels frågor som man själv har, dels frågor som andra ställer. Det är en naturlig reaktion på tron att den också blir ifrågasatt – särskilt om tron hävdar något som går emot den gängse uppfattningen. Vid påsk aktualiseras den kristna trons mest fantastiska påstående och väcker den självklara frågan: Är det verkligen sant att Jesus har uppstått från de döda?

Från första början var uppståndelsen ifrågasatt, trots att hundratals människor bekräftade att de hade mött den uppståndne (1 Kor 15). Det här är också den allra viktigaste och mest avgörande frågan i den kristna tron. Paulus går så långt att han konstaterar att om Jesus inte har uppstått så är allt annat i den kristna tron meningslöst. Så den här frågan återkommer i varje generation, ja för varje enskild människa som hör budskapet om den uppståndne – är det sant, kan det vara sant, vad betyder det då?

I dagens värld finns det naturligtvis många som helt avskriver det kristna budskapet och många som aggressivt motarbetar det. Men samtidigt har det aldrig varit så lätt att hitta svar på frågor kring tron. Det har sedan 100-talet funnits apologeter (försvarare) som resonerat sig genom frågorna för att ge skäl för tron. I dag finns det massor av material även på nätet som kan hjälpa den som har frågor kring tron. Men som alltid är det skäl att kolla upp vem som står bakom materialet – det finns massor med skräp på nätet så det är bra med lite koll först.

Här kommer i alla fall länkar till några webbsajter som är värda en närmare titt:

rf_app_600

Reasonable Faith är en mycket genomarbetad webbsajt med material av William Lane Craig – en systematisk evangelikal apologet som genom åren samlat mycket material kring de mest aktuella frågorna. Han har också en app som gör det mycket enkelt att läsa artiklar och lyssna till podcast-undervisning via mobilen var du än är. Här länken till iTunes Store. Och här länken för Android – Google Play

cre_aka_300På svenska hittar vi snabbt ett par sajter som också ger svar på frågor kring den kristna tron och som vänder sig till dem som inte tror, till skeptikerna, men också till troende som brottas med frågor. Det finns en svensk kristen studentförening (Credo) som i decennier arbetat för att försvara tron i universitetsvärlden och man presenterar nu också sina argument på webben genom CredoAkademin.

Den senaste produkten till trons försvar är boken ”Skeptikerns guide till Jesus 2” som marknadsförs och säljs via webbsajten. De har en ganska omfattande serie av böcker i samma genre, så där har du mycket att hitta. Bl.a. flera böcker av ovannämnda W.L.Craig.

wk.se_300En annan webbsajt är Webbkyrkan.se som presenterar sig så här: ”När vi startade Webbkyrkan.se var vår inriktning ateister, sökare och nykristna. På senare tid har vi dock breddat vår inriktning till att även gälla dig som varit kristen ett tag. Hos oss kan du därför hitta material på många olika nivåer. På Webbkyrkan.se publicerar vi både eget och andras material, på så sätt fungerar vi lite som en portal.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: