Drygt 260 pingstförsamlingar i Finland

Finlands alla pingstförsamlingar

Man kan hitta en hel del information om pingstförsamlingarna i Finland på Pingstkyrkan i Finlands webbsidor, men också på wikipedia (på finska). Om man räknar samtliga församlingar som betecknas som pingstförsamlingar så blir antalet drygt 260*, åtminstone enligt listan på Pingstkyrkans webbsidor. Antalet församlingar varierar lite beroende på vilken källa man går till och antalet förändras även över tid då en del församlingar upphör och andra kommer till.

Här några kartor som visar spridningen av församlingar.

Den första kartan markerar samtliga församlingar, dvs både de som är registrerade som förening och de som anslutit sig till pingstsamfundet. *Antalet är 262 enligt min (senaste) räkning från Pingstkyrkans lista, wikipedia skriver 265 och (svenska) Pingströrelsens årsbok 2023 säger ca 275. Mycket möjligt att en del mindre församlingar lagts ner eller gått in i andra församlingar på senare år. Alternativt att några församlingars uppgifter saknas från listan.

Medlemsförsamlingar i samfundet

Den andra kartan visar de församlingar som fram till 2023 anslutit sig till samfundet, totalt 87 församlingar. De flesta av de större församlingarna är samfundsförsamlingar, vilket innebär att mer än hälften av antalet medlemmar i församlingarna hör till en samfundsförsamling. Man räknar med ca 45000 medlemmar i pingstförsamlingarna i Finland. 7 (av 26) församlingar från FSP (finlandssvenska pingst) har fram till slutet av 2023 anslutit sig till samfundet. Även inom FSP är det de större församlingarna som har anslutit sig till samfundet.

Antalet församlingar i samfundet ökar långsamt, dels pga att det finns en tveksamhet kring det kloka med samfundstillhörighet, dels pga att små församlingar inte har resurser för den byråkratiska process som ändå krävs för att förverkliga en sådan omställning.

FSP-församlingar

Den tredje kartan visar var de traditionellt svenskspråkiga församlingarna är belägna. De finns naturligtvis i områdena som har svenskspråkiga invånare, det som utgör ”svenskfinland”. Det är också de församlingarna som mest är i fokus här på pingstfi-bloggen.

De finlandssvenska (FSP) församlingarna har räknats som 26 stycken, men även här sker förändringar så siffran torde behöva justeras över tid.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.