Begripligt tungotal – dokumenterat

Boken ”Dokumenterade språkmirakler” av Micael Grenholm tar läsaren med på en förunderlig resa in i situationer där människor talar befintliga språk utan att själv kunna det eller utan att ens vara medveten om att det är begripligt för någon annan. Micael Grenholm har samlat berättelser från 80 dokumenterade fall av sådana språkmirakler på drygt 50 olika språk.

Apostlagärningarna (i Nya testamentet i Bibeln) beskriver hur allt började. I kapitel 2 kan du läsa om hur de första lärjungarna uppfylldes av den helige Ande och började tala främmande språk (tungomål/tungotal) utan att veta vad språken betydde. När människor på gatan hörde dem tala, kände de igen olika språk och en del förstod vad de sa. Det väckte förstås förundran.

Genom den kristna historien har liknande fall dokumenterats. Men det mest intressanta är förstås att människor idag kan berätta och intyga att de varit i situationer där det här har skett. Och andra kan bekräfta att det verkligen skett.

Det är främst det Micael Grenholm tagit sig för att samla och beskriva tillsammans med ett resonemang där han reflekterar om hur det här kan tolkas och förstås. Han beskriver avsikten med boken såhär: ”Denna bok är främst skriven för den som redan tror eller noga överväger att tro på miraklers existens och vill låta sig uppmuntras eller utmanas av en mångfald av livsberättelser. Boken kan vara till särskild nytta för den som är nyfiken på eller brottas med den andliga nådegåva som kallas tungotal, en gåva som har skapat mycket entusiasm men också, har jag märkt, en del rädsla och oro.”

För den som är bekant med den pentekostala betoningen av den helige Andes närvaro och ”nådegåvor” är tungotalet inget främmande. Ofta upplevs och praktiseras tungotalet som ett bönespråk för att ”uppbygga sig själv”. (Den som talar tungomål talar inte till människor utan till Gud, för ingen förstår honom. Han talar hemligheter i sin ande. Den som talar tungomål bygger upp sig själv 1 Kor 14:2,4). Men då och då kommer rapporter om situationer där tungotalet kunnat förstås av någon närvarande, som varit från den språkgruppen.

Den här boken berättar alltså huvudsakligen om just sådana tillfällen, vilket ger stöd för tanken att tungotal inte är ”rappakalja av överspända människor” och inte heller bara ett ”hemligt” bönespråk som bara Gud begriper. Ibland använder Gud tungotalet för att tala begripligt till någon annan människa – genom den som ber i tungor. Fascinerande, eller hur? Boken ger därmed också en påminnelse om hur gärna Gud vill kommunicera med människor och genom människor. Boken vidgar perspektivet för vad ett kristet liv kan innehålla.

Du kan beställa boken t.ex från AdLibris för 25,40 € plus frakt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.