Filadelfia Helsingfors

fila_hfors_600Filadelfia i Helsingfors kallar sig numera Fila Helsingfors eller Fila Helsinki.

Det som på webbsidorna avspeglar det nya skedet i den tidigare enspråkigt svenska pingstförsamlingen är att man nu gått in för att vara trespråkig. Man har valt att ändra webbadressen till filahelsinki.fi och presentera ingångssidan på finska medan den svenska och engelska versionen hittas i en ”dropdown-meny”. Vilket markerar att finskan inte är ett ”andra” språk utan är majoritetsspråket i staden och att man nu valt att rikta sig till ”hela staden”. Vill du gå direkt till den svenska versionen är adressen filahelsinki.fi/sv/

Fila fyller 100 år 2020
Som första* församling i FSP-nätverket började församlingen sitt jubileumsårsfirande den 9.2 i sitt visionsmöte. Det största firandet med anledning av jubileet sker i maj då man har två festgudstjänster – en svensk och en finsk – på söndag 24.5. Man fortsätter sedan i september med ”fest för hela staden” då man hyrt Musikhuset och planerar både seminarier och konsert och festgudstjänster under helgen 4-6.9.

*Salemförsamlingen i Nykarleby firar också sitt hundraårsjubileum detta år, deras fest går av stapeln den 24 maj, som råkar vara exakt datum för när församlingen grundades.

Så här börjar de ledande pastorerna Johan och Lotta Forsbäck presentationen av vad Fila är: Har du någonsin funderat över varför människor verkar intresserade av Gud och frågor kring tro och livets mening, men samtidigt inte har något intresse för kyrkan? Eller har du någonsin frågat dig vad kyrkan egentligen handlar om och vad den finns till för? Det har vi. Och därför gör vi saker annorlunda än vi tidigare gjort. Vi har utformat kyrkan så att den känns vettig både för oss och för dig!

5 kommentarer

 1. Varför ”FILA”? Vad BETYDER ”Fila” Kolla ! Vad B
  ETYDER ”Filadelfia”? mvh

  1. Hej Christina. Vill du ha ett riktigt svar på din fråga får du fråga någon i Fila. Men om vi lite spekulerar så kan det eventuellt delvis bero på att Filadelfia i långa tider kallats Fila av åtminstone lite yngre medlemmar. Kort och snabbt att säga. När man nu också har många människor med annan språktillhörighet än svenskan (finska, engelska, m.fl.) så är förkortningen enklare att använda. Jag tror ju inte att man gjort någon djupare analys av grekiskan i det här fallet. Sedan är det väl också så att en del kan blanda ihop brandet med företaget som tillverkar sportprodukter. Men det kanske bara är en fördel vid webbsökningar… 🙂

   1. Jag menar att ”Filadelfia” betyder ”broderskärlek”. Jag tror att namnet på sin tid var väldigt genomtänkt. Det är också en av två bland de sju församlingarna i uppenbarelseboken som får beröm. Man önskade säkert att hellre förknippas med en av de duktiga församlingarna än med en av de fem som blev lovade straff och plågor.

    mvh
    Rickard Berger
    Oslo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.