Om oss

På den här bloggen skriver jag om Pingst(kyrkan) i Finland med utgångspunkt i det nätverk av huvudsakligen svenskspråkiga pingstförsamlingar som jag är aktiv medlem av. Dessa lokala församlingar/föreningar har en 100-årig historia i Finland. Via länksidan Pingstförsamlingarna får du en snabb översikt om alla dessa pingstförsamlingar – många av dem har sedan egna webbsidor och/eller Facebooksidor där du hittar deras egen info.

gg_500Bloggens inlägg skrivs av mig, Gabriel Grönroos (ggronroos@gmail.com), om inte annat anges. På den här bloggen publicerar jag allmän information om vad som sker i pingstförsamlingarna, men kanske ändå mest om det gemensamma arbetet inom församlingsutveckling, ledarfortbildning, samt media och mission. Med tiden har det visat sig att jag också skriver om andra nyheter som på något vis relaterar till sammanhanget och perspektivet vidgas efter hand. Allt som berör den pentekostala kyrkan i världen är intressant och kan landa på dessa sidor, beroende på skribentens aktuella beröringspunkter via nätverket eller media. Och beroende på tid och lust att skriva, förstås.

Skriv gärna en allmän kommentar eller fråga här nedanför och skriv likaså gärna lite mer ämnesspecifikt i artiklarna.

De här webbsidorna ska närmast betraktas som en intresseblogg, Bloggen har inte någon officiell status kopplad till pingstförsamlingarna eller nätverket Finlands svenska Pingst (FSP). Bloggen kan ses som en privat hobbyverksamhet. Det betyder att inläggen inte på något sätt har ambitionen att vara en heltäckande beskrivning av allt som sker i den pentekostala världen. Men de ger ändå ett urval av aktuella händelser.

Nätverket Finlands svenska Pingst (FSP) består av huvudsakligen svenskspråkiga pingstförsamlingar i Finland. I dagens läge är dock några församlingar flerspråkiga – finska,  engelska och även andra språk blir allt vanligare bruksspråk. Vilket betyder att begreppet ”Finlands svenska Pingst” över tid kommer att utvidgas eller omdefinieras.

Samtidigt så behövs fortfarande ett eget ”brand” för att särskilja det här nätverket från den finskspråkiga pingströrelsen – eftersom det handlar om två separata nätverk med egen historia och struktur. Ideologiskt står den svenskspråkiga och den finskspråkiga pingströrelsen i Finland mycket nära varandra och även på det praktiska planet förekommer en hel del samarbete. FSP-nätverket har ändå en egen struktur och svenska är fortfarande huvudspråket i de allra flesta församlingarna – så namnet ”Finlands svenska Pingst” är tillsvidare fortfarande gångbart.

Däremot är det knappast orimligt att tänka sig att det blir aktuellt med ett nytt namn eller begrepp för att kategorisera just den här gruppen av församlingar längre fram. Det blir antagligen vanligare att tala om ”Pingstkyrkan i Finland” som samlande begrepp och konkret beteckning för hela kategorin pingstförsamlingar, dvs. pingströrelsen. Det är samtidigt namnet på samfundet/kyrkan som i framtiden torde inkludera de flesta pingstförsamlingarna i Finland.

Läs mer om Suomen Helluntaikirkko – Pingstkyrkan i Finland

 

9 kommentarer

 1. Jo jag saknar fortfarande ngn bra sida där man (=mina elever) kan lätt hitta historik om pingströrelsen (men även andra). Det skall vara fakta från starten och hur rörelsen kom till Finland och mera än två rader!

 2. Hej, jag undrar om det finns kristen Finlandsvensk barn/ungdomstidning? Hälsningar Viena Hjo/Sverige

  1. Hej Viena!
   Kort svar: nej, inte vad jag vet. Vi hade för många år sedan en tidning för barn som hette ”Den gode herden” – avslutades på 80-90-talet. På 90-talet in på 2000-talet hade vi en ungdomstidning som hette ”Doris med Boris” och sedan skickade vi ut Team Actions Nyhetsblad ännu 2012. Men sedan 2012 har det inte funnits någon produkt inom finlandssvenska pingst som motsvarar barn eller ungdomstidning.

 3. Några år sedan sjöng en trio Blott en dag på,Femman i TV. Ett program on Lisa Sandell.
  Jag har,sången på video.
  Vem var dom sjungare en kvinna och två män, har dem CD??
  Bästa psalm nånsin har hört…

  1. Östermark. Jag såg din fråga och frågar dig . Vilket år ? Vilken dag ? Vilket program? Morgo- afton-andakt ? Söndags-TV- gudstjänst ?

   1. Tack, de var en flicka och två,äldre men från Närpes, Sjungaren hade arbetat i Afrika ?
    Ungefär 5 år sedan och program var Om Lisa Sandell
    Min telefon hannu 0400 676550

  1. Beror lite på hur man räknar: 45-48.000 medlemmar i de traditionella pingstförsamlingarna som organiserats som föreningar. Nu genomgår pingströrelsen en organisationsförändring genom att allt fler rf-baserade pingstförsamlingar ombildas till samfundsförsamlingar och ansluter sig till samfundet Pingstkyrkan i Finland (PiF). För närvarande är medlemsantalet i PiF ca 11.000.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.