Om oss

De finlandssvenska pingstförsamlingarna är lokala församlingar/föreningar som har en 100-årig historia i Finland. Via länksidan Pingstförsamlingarna får du en snabb översikt om alla finlandssvenska pingstförsamlingar – många av dem har sedan egna webbsidor och/eller Facebooksidor där du hittar deras egen info.

På den här bloggen publiceras allmän information om vad som sker i de olika församlingarna, men kanske ändå mest om det gemensamma arbetet inom församlingsutveckling, utbildning och handledning, samt media och mission. Med tiden har det visat sig att jag också skriver om böcker och om andra nyheter som på något vis relaterar till sammanhanget…

De här webbsidorna ska närmast betraktas som en intresseblogg, Bloggen har inte någon officiell status kopplad till de finlandssvenska pingstförsamlingarna eller inom nätverket Finlands svenska Pingst (FSP)*. Den kan ses som en privat hobbyverksamhet. Det betyder att inläggen inte på något sätt har ambitionen att vara en heltäckande beskrivning av allt som sker i FSP. Men de ger ändå ett urval av aktuella händelser. Du får gärna bidra med tips om aktuella händelser i någon finlandssvensk pingstförsamling.

Bloggens inlägg skrivs av Gabriel Grönroos – ggronroos@gmail.com – om inte annat anges. Respons och synpunkter mottas med tacksamhet.

* Finlands svenska Pingst (FSP) är ett nätverk av huvudsakligen svenskspråkiga pingstförsamlingar i Finland. I dagens läge är dock några församlingar flerspråkiga – finska,  engelska och även andra språk blir allt vanligare bruksspråk. Vilket betyder att begreppet ”Finlands svenska Pingst” över tid kommer att utvidgas eller omdefinieras. Samtidigt så behövs fortfarande ett eget ”brand” för att särskilja det här nätverket från den finskspråkiga pingströrelsen – eftersom det handlar om två separata organisationer med sin egen historia och struktur. Ideologiskt står den svenskspråkiga och den finskspråkiga pingströrelsen i Finland mycket nära varandra och även på det praktiska planet förekommer en hel del samarbete. FSP-nätverket har ändå en egen struktur och svenska är fortfarande huvudspråket i de allra flesta församlingarna – så namnet ”Finlands svenska Pingst” är fortfarande gångbart. Däremot är det knappast orimligt att tänka sig att det blir aktuellt med ett nytt namn längre fram.

Comments

 1. Jo jag saknar fortfarande ngn bra sida där man (=mina elever) kan lätt hitta historik om pingströrelsen (men även andra). Det skall vara fakta från starten och hur rörelsen kom till Finland och mera än två rader!

 2. Det finns en del gamla historiska dokument – de kunde naturligtvis bra läggas upp här eller kanske ännu hellre på http://www.frikyrkligsamverkan.fi – jag ska diskutera det med FS staffen framöver så kanske du får det du behöver för dina elever inom några veckor

 3. Viena Geszti says:

  Hej, jag undrar om det finns kristen Finlandsvensk barn/ungdomstidning? Hälsningar Viena Hjo/Sverige

  • Hej Viena!
   Kort svar: nej, inte vad jag vet. Vi hade för många år sedan en tidning för barn som hette ”Den gode herden” – avslutades på 80-90-talet. På 90-talet in på 2000-talet hade vi en ungdomstidning som hette ”Doris med Boris” och sedan skickade vi ut Team Actions Nyhetsblad ännu 2012. Men sedan 2012 har det inte funnits någon produkt inom finlandssvenska pingst som motsvarar barn eller ungdomstidning.

 4. Östermark says:

  Några år sedan sjöng en trio Blott en dag på,Femman i TV. Ett program on Lisa Sandell.
  Jag har,sången på video.
  Vem var dom sjungare en kvinna och två män, har dem CD??
  Bästa psalm nånsin har hört…

  • Märta Mikander says:

   Östermark. Jag såg din fråga och frågar dig . Vilket år ? Vilken dag ? Vilket program? Morgo- afton-andakt ? Söndags-TV- gudstjänst ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: