5 fördelar med Jesu himmelsfärd 

Hur ska man förstå innebörden av Jesu himmelsfärd? Inte nog med att vi kristna tror att Jesus besegrade döden, vi tror också att han ”lyftes upp till himlen” (Luk 24:51) ”och ett moln tog honom ur deras (lärjungarnas) åsyn” (Apg 1:9). Knappt hade lärjungarna börjat vänja sig vid att träffa honom under 40 dagar efter uppståndelsen, förrän det kom en ny vändning i deras förståelse av livet och världen. Vad skulle det här nu betyda? Och vad betyder det för oss idag?

Steve Mathewson (pastor i CrossLife Evangelical Free Church, Illinois) listar fem fördelar med Jesu himmelsfärd:

1. Himmelsfärden etablerar Jesus som regerande kung för alla tider 

Paulus talar i Ef 1:20-21 om den kraft som Gud lät verka ”verka i Kristus när han uppväckte honom från de döda och satte honom på sin högra sida i himlen, högt över alla härskare, makter, krafter och herradömen och alla namn som kan nämnas, inte bara i denna tidsålder utan också i den kommande.”. Han fortsätter i Ef 2:6 med att beskriva hur det här kopplar till oss: Han har uppväckt oss med honom och satt oss med honom i den himmelska världen, i Kristus Jesus, för att i kommande tider visa sin överväldigande rika nåd genom godhet mot oss i Kristus Jesus. Inte nog med att Jesus nu sitter på Faderns högra sida och regerar, han inkluderar också alla som tror på Jesus i det här. Vad betyder det?

Jesus var den första människan (uppstånden från de döda) som i sin (uppståndelse)kropp steg in i himlen och som nu regerar utifrån den seger över synden, döden och djävulen som han vann på korset för vår skull. Han steg också upp till himlen för vår skull: ”Han gick in i själva himlen för att nu träda fram inför Guds ansikte för vår skull.” Hebr 9:24. Jesu seger som han inkluderar oss i, innebär att vi kan få del av hans kraft i vår kamp mot synden och det onda. 

Därför kan Paulus uppmana församlingen i Efesus: Till sist, bli starka i Herren och i hans väldiga kraft. Ta på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp. Vi kämpar inte mot kött och blod, utan mot furstarna, mot makterna, mot världshärskarna här i mörkret och mot ondskans andemakter i himlarymderna. Ta därför på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot på den onda dagen och stå upprätt när ni fullgjort allt. (Ef 6:10-13)

2. HImmelsfärden ger oss tillträde till Guds tron för att få nåd och barmhärtighet

I Jesus har vi ”en stor överstepräst som har stigit upp genom himlarna, Jesus, Guds Son”. (Hebr 4:14) Hela Hebreerbrevet börjar med att förklara det förunderliga som Jesus gjort och som bekräftades genom himmelsfärden: I forna tider talade Gud många gånger och på många sätt till fäderna genom profeterna, men nu i den sista tiden har han talat till oss genom sin Son. Honom har han insatt som arvinge till allt, och genom honom har han också skapat universum. Sonen är utstrålningen av Guds härlighet och hans väsens avbild, och han bär allt med sitt mäktiga ord. Och sedan han fullbordat en rening från synderna sitter han nu på Majestätets högra sida i höjden. (Hebr 1:1-3)

Vad betyder det här? Jo, ”vi har inte en överstepräst som inte kan ha medlidande med våra svagheter, utan en som har varit frestad i allt liksom vi fast utan synd. Låt oss därför frimodigt gå fram till nådens tron för att få barmhärtighet och finna nåd till hjälp i rätt tid”. (Hebr 4:15-16). När vi kämpar med bitterhet, svek, stolthet, besvikelse, eller sjukdomar, ekonomiska utmaningar osv, så kan vi be med förtröstan och tro på vår Frälsare som ber med och för oss.

3. Himmelsfärden resulterade i att vi nu har en Hjälpare på jorden som finns överallt, samtidigt 

På kvällen innan korsfästelsen lovade Jesus att han skulle ”be Fadern, och han ska ge er en annan Hjälpare som ska vara hos er för alltid: sanningens Ande.” (Joh 14:16). Han fortsätter med att understryka betydelsen av att han skulle ”gå bort” (himmelsfärden): Jag säger er sanningen: Det är för ert bästa som jag går bort. För om jag inte går bort, kommer inte Hjälparen till er. Men när jag går bort ska jag sända honom till er. “(Joh 16: 7) 

Det här kunde lärjungarna knappast förstå just då. Hur skulle det kunna vara bra att han lämnade dem? Men såhär i efterhand är det ganska lätt att förstå poängen med att Jesus lämnade jorden. Som människa i en kropp var han begränsad till en plats i gången, han skulle omöjligt kunna vara med sina lärjungar över hela jorden samtidigt. Men den helige Ande kan vara överallt samtidigt. Genom Anden kan alla ha gemenskap med både Fadern och Sonen var och när som helst!

4. Himmelsfärden bekräftar en ny tid av andlig utrustning 

Paulus kopplar ihop nåden vi får del av med himmelsfärden: Men var och en av oss har fått nåden så som Kristus fördelade gåvan. Därför heter det: Han steg upp i höjden, han tog fångar och gav människorna gåvor. Det att han steg upp, vad innebär det om inte att han också steg ner till jorden? Han som steg ner är också den som steg upp över alla himlar för att uppfylla allt.

Och han gav några till apostlar, andra till profeter, andra till evangelister och andra till herdar och lärare, för att utrusta de heliga till att fullgöra sin tjänst att bygga upp Kristi kropp tills vi alla når fram till enheten i tron och i kunskapen om Guds Son, som en fullvuxen man med ett mått av mognad som motsvarar Kristi fullhet. (Ef 4:7-13) 

Den nåd han här refererar till beskrivs som andlig utrustning eller förmåga i uppdraget att bygga upp församlingen. Himmelsfärden föregår och är en förutsättning för att Jesu löfte om Anden skulle kunna uppfyllas. Andens närvaro ger tillträde till helt nya dimensioner i den troendes liv: Det finns olika nådegåvor, men Anden är densamme. Det finns olika tjänster, men Herren är densamme. Det finns olika kraftgärningar, men Gud är densamme, han som verkar allt i alla.

Men hos var och en visar sig Anden så att det blir till nytta. Den ene får av Anden ord av vishet, den andre får ord av kunskap genom samme Ande. En får tro genom samme Ande, en får gåvor att bota sjuka genom samme Ande, en annan att göra kraftgärningar. En får gåvan att profetera, en annan att skilja mellan andar. En får gåvan att tala olika slags tungomål, en annan att uttyda tungomål. Men i allt detta verkar en och samme Ande, som fördelar sina gåvor åt var och en som han vill. (1 Kor 12:4-11) 

5. Himmelsfärden får oss att se fram emot Jesu återkomst

När Jesus steg mot himlen uppenbarade sig två änglar som förklarade att det verkligen inte var slut på Guds handlande i historien även om händelserna igen tog en ny vändning:  Medan de såg mot himlen dit han steg upp, stod plötsligt två män i vita kläder hos dem. De sade: ”Galileer, varför står ni och ser mot himlen? Denne Jesus som togs upp från er till himlen, han ska komma tillbaka på samma sätt som ni såg honom stiga upp till himlen. (Apg 1:10-11) 

Himmelsfärden skapar en förväntan på att Jesus ska komma tillbaka till jorden. Igen en dimension av den kristnes liv som går utanför den ”naturliga världen”. Här möter vi också löftet om det eviga livet som öppnas för oss: Men nu har Kristus verkligen uppstått från de döda, som förstlingen av de insomnade. Eftersom döden kom genom en människa, kom också de dödas uppståndelse genom en människa. Liksom alla dör i Adam, så ska också alla göras levande i Kristus. Men var och en i sin ordning: Kristus som förstlingen och därefter, när han kommer, de som tillhör honom. Sedan kommer slutet, när han överlämnar riket åt Gud Fadern sedan han gjort slut på varje välde, varje makt och kraft. Han måste regera tills han har lagt alla fiender under sina fötter. Som den sista fienden berövas döden sin makt (1 Kor 15:20-26) 

Det här ger oss hopp för både nuet och för framtiden. Dels för att Anden är närvarande här och nu och hjälper oss genom livets kamp, dels för att Jesus fortsätter att regera för att de som sätter sin tro till honom också ska få del av det eviga livet. Det kommer en dag då ondskan och lidandet ska ta slut och det börjar när Jesus kommer tillbaka ”på samma sätt som ni såg honom stiga upp till himlen.”

Att reflektera över

Jesu himmelsfärd var inte bara en triumfatorisk händelse som bekräftade att Jesus verkligen var Guds Son som nu steg upp till Guds himmel. Det gällde inte bara honom. Det innebar en stor förändring för alla människor. Tack vare hans himmelsfärd får vi idag tillträde till Guds tron för att finna nåd, vi får delaktighet i Anden som ger oss gemenskap med Fadern och Sonen. Vi kan be Anden ge oss gåvor och utrustning och vision för uppdraget för vår tid på jorden. Och vi har ett framtidsperspektiv som går utöver det ”vanliga”.

Vi kan idag instämma med David: Lova HERREN, min själ! Hela mitt inre, prisa hans heliga namn! Lova HERREN, min själ, och glöm inte allt gott han gör – han förlåter dig alla dina synder och botar alla dina sjukdomar, han friköper ditt liv från graven och kröner dig med nåd och barmhärtighet, han mättar ditt begär med sitt goda så att du blir ung på nytt som en örn. (Ps 103:1-5)

Översatt och bearbetat från: http://www.thegospelcoalition.org/article/5-ways-the-ascension-benefits-you/

Bilden från Freepik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.