Fler och fler pentekostala kristna i världen

kri_utv_ad50_650

Den senaste rapporten från 2017 om kristna kyrkors medlemsstatistik berättar att 63% av världens 2.479,6 miljoner kristna nu lever i Syd. Dvs. två tredjedelar av alla kristna finns nu i de världsdelar (Sydamerika, Afrika och Asien) som under de senaste hundra åren upplevt en enorm tillväxt i de kristna kyrkorna. Idag räknar man också att 669,2 miljoner, alltså 27%, kan kategoriseras under gruppen pentekostala kristna – alltså både ”klassiska pingstvänner” (ca 100 miljoner) och personer som bejakar undervisningen om och upplevelsen av den helige Ande, sk karismatiska kristna (70 miljoner) i andra protestantiska kyrkor, samt karismatiker i katolska och självständiga kyrkor (500 miljoner). Pentekostal ≈ pingst-karismatisk kristendomstyp – läs om Pentekostalism t.ex. på wikipedia ifall du undrar.

Eftersom pingstkyrkorna har vuxit snabbare än många andra kyrkor i Syd under de 50-60 senaste åren, är deras andel av kristenheten större i Syd än i Nord. Man räknar att 32,9% av Afrikas kristna år 2010 var pentekostala. I Latin-amerika räknar man med motsvarande 28,4% och i Asien hela 51%. Andelen pentekostaler av alla kristna i Nord utgör endast 12,9%. Även de ”självständiga kyrkorna” i Syd, som inte hör till något av de klassiska kyrkosamfunden utan skapat en egen lokal organisation, är ofta pentekostala till sin karaktär. Man räknar med att det nu finns 437,4 miljoner medlemmar i de ”självständiga kyrkorna”. Om man slår ihop dessa två ”kyrkofamiljer” blir det 1.106,5 miljoner år 2017 som kan jämföras med katolska kyrkans 1.231 miljoner medlemmar. Om de pentekostala kyrkorna och de ”självständiga” fortsätter att växa som de gjort under de senaste decennierna räknar man med att de ska utgöra 1.791,5 miljoner år 2050.

Uppgifterna ovan hämtade från International review of mission (World Council of Churches/Kyrkornas världsråd). Artikeln heter: Pentecostal Gift to Christian Unity: Its Possibility in the New Global Context, skriven av Wonsuk Ma, som också hänvisar till nedanstående tabell.

globchr_ad50_1000

Bollandet med siffror är förstås en kvalificerad uppskattning av forskare som följer med trenderna och statistikuppgifterna – och det finns uppenbara utmaningar i att få ihop siffrorna rätt. Inte bara för att det handlar om så många länder och så många olika kyrkor. Att uppskatta mängden karismatiker inom de historiska kyrkorna är knappast någon exakt vetenskap. Hur man kommer fram till siffrorna i tabellen framgår inte i artikeln där de uppgifterna publiceras – men man hänvisar till ”World Christian Database”. Dessutom blir ju också en del dubbelräknade som både karismatiker och katoliker, liksom karismatiker och protestanter, vilket måste tas i beaktande vid tolkningen av tabellens siffror. Om man dessutom beaktar att kyrkorna i Nord generellt sett är mer sekulariserade än kyrkorna i Syd så kan man lugnt säga att de aktiva, kyrkobesökande kristna i Nord är en liten minoritet jämfört med antalet första och andra generationens kristna i Syd som samlas varje vecka till gudstjänst och gemenskap.

Men tabellen visar ändå tydliga förändringstrender i några huvudgrupper.

Artikeln där du hittar ovanstående tabell heter “Christianity in 2017: Five Hundred Years of Protestant Christianity,” och har publicerats i International Bulletin of Mission Research (2017), skriven av  Todd M. Johnson, Gina A. Zurio, Albert W. Hickman, and Peter F. Crossing.

Det som ändå är intressant är att den pentekostala kristendomstypen har växt enormt sedan starten i början av 1900-talet och alldeles fenomenalt sedan 1970. Det sammanfaller både med ett expansivt missionsarbete från Nord till Syd särskilt under andra halvan av 1900-talet och den ”karismatiska väckelsen” från 70-talet och framåt i de historiska kyrkorna. Vi har sett det på nära håll även från nordiskt pingstperspektiv, eftersom det under den tiden också fanns många missionärer utsända från pingst – alldeles särskilt många under 60-80-talen.

Kigali delegates_may2018_96dpi

Vid en nätverkssamling i Kigali, Rwanda, i maj 2018, möttes representanter för pingströrelserna i Norden (ca 170.000 medlemmar) med representanter för nordiskstartade pingströrelser i 11 östafrikanska länder. I dessa ”dottersamfund” startade av nordiska pingstmissionärer har man nu ca 20 miljoner medlemmar. (Bild: Patrik Hellström)

Utvecklingen i östra Afrikas pingstkyrkor förstärker intrycket av att ovannämnda statistik inte är helt fel ute. Särskilt som  liknande utveckling för församlingar i andra länder, där nordiska pingstmissionärer verkat, också kan rapporteras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: