Pentekostala kristna 644 miljoner

Enligt senaste statistik finns det 644 miljoner pingst-karismatiska (pentekostala) kristna i världen idag. Under 1900-talet kan man identifiera 3 olika ”vågor” av stark ökning av pingst-karismatiska kristna. Den första kan sägas ha startat i början av seklet där särskilt väckelsen på Azusa Street i Los Angeles under åren 1906-1909 fick globalt genomslag. Man räknar att den ”klassiska pingströrelsen” fick sin start där och då. Det var den första vågen och de pingstkyrkor som räknar sitt ursprung förknippat med Azusa-väckelsen räknas nu ha drygt 123 miljoner medlemmar globalt. Från ungefär år 1960 fick undervisningen om och upplevelsen av den helige Ande genomslag också i övriga ”frikyrkor” och så småningom även i historiska kyrkor som t.ex. lutherska, anglikanska och katolska kyrkan. Det var den andra vågen som nu beräknas beröra 268 miljoner människor. Den tredje vågen startade på 1980-talet och består av självständiga församlingsrörelser som varken räknar sitt ursprung i den klassiska pingströrelsen eller i äldre historiska kyrkor. Den vågen växer starkt och beräknas idag bestå av 252 miljoner medlemmar.

De här uppgifterna hittas i boken ”As The Waters Cover The Sea” skriven av Vinson Synan och Billy Wilson.

Vinson Synan avled under bokens produktionsprocess, men han hann skriva färdigt sin del av den. Han var en välkänd pingst-teolog och forskare som publicerat ett otal böcker under åren 1970-2020. En av de mest kända är: The Century of the Holy Spirit: 100 Years of Pentecostal and Charismatic Renewal

I den här boken beskriver han ”Empowered Christianity” och går igenom just de ovannämnda ”Andens vågor” under förra seklet. Han presenterar också ”Empowered21”-nätverket som just nu (31.5-10.6.2020) genomför en global online konferens där man distribuerar den här boken gratis som e-bok.

Den andre författaren är Billy Wilson som under decennier medverkat till att bygga pingst-karismatiska nätverk. Han var bl.a. med och ledde arbetet med Azusa Street Centennial jubileet då man firade 100 år sedan Azusa år 2006. Han var med och räddade Oral Roberts University från konkurs och är nu dess president. Han blev i augusti 2019 vald till ordförande för Pentecostal World Fellowship (PWF) och han leder också nätverket Empowered21. Han beskriver de senaste årens utveckling inom de ”andefyllda församlingsnätverken” och listar utmaningar och styrkor. Han reflekterar också om det möjligen kan skönjas en ny, fjärde våg från Gud av Andens närvaro och uppfyllelse.

Termen ”Empowered21” avser att inkludera alla kristna som upplevt den Helige Ande och som tror på nådegåvor i funktion i dagens värld. Under den definitionen ryms både ”klassiska pingstvänner”, karismatiska kristna från äldre kyrkor, samt neo-pentekostala kristna som inte hör till någon av de tidigare grupperingarna. 21 hänvisar då till 21:a århundradet…

Man har en dröm och en bön som går så långt man rimligen kan gå, nämligen att:

That every person on Earth would have an authentic encounter with
Jesus Christ through the power and presence of the Holy Spirit
. . . by Pentecost 2033.

Målet är alltså att varje människa på jorden skulle få ett verkligt möte med Jesus Kristus genom kraften och närvaron av den Helige Ande …innan pingsten år 2033.

Det är en vision om ”väckelsens decennium” innan vi år 2033 firar att det gått 2000 år sedan första pingstdagen. Den visionen inspirerar många runt hela jorden. Hur kan den visionen landa i Norden, Finland, den egna kommunen?

Här ytterligare några grafer från boken: Länderna med största antal pingst-karismatiska kristna och procentuell mängd av pingst-karismatiska kristna.

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.