50 svåra länder 2018

Update 2020 hittar du här

50svarlan18
Organisationen Open Doors, som informerar om läget för kristna i världens länder har publicerat årets lista (World Watch List) på 50 svåra länder, dvs. de femtio länder där förföljelse av och våld mot kristna är värst. Varje år samlas informationen från världens alla länder in och sammanställs till en rankinglista. Av kartan och listan framkommer det att det främst är länder som är dominerade av islam eller kommunism som hamnar på listan, vilket inte är så förvånande då anhängare av de ideologierna ofta upplever kristendomen som hot mot sin egen makt och det blir konkurrens om sanningsanspråken. Enligt Open Doors upplever ca 215 miljoner kristna förföljelse för sin tros skull. Under 2017 beräknas minst 3.066 kristna ha dödats pga sin tro.

Det förtryck som kristna upplever mäts i fem olika områden: privatlivet, familjelivet, sociala nätverk, livet som medborgare och kyrkolivet. I ett sjätte mätområde mäts förekomsten av våld. Insamlad data och statistik från de olika kategorierna översätts till poäng där 16,667 är maxpoäng inom varje kategori. Länderna rankas sedan efter den totala poängsumman.

Nordkorea och Afghanistan hamnar överst på World Watch List
– Nordkorea och Afghanistan uppvisar stora olikheter på det sociala och politiska planet. Det råder även stora skillnader på de bak- omliggande orsakerna till varför kristna förföljs. Ändå får bägge länderna högsta möjliga poäng i World Watch Lists fem kategorier som mäter graden av förtryck. Det är enbart i det sjätte mätområdet, ”förekomsten av våld”, som de bägge länderna skiljs åt. Men här handlar det om mycket små marginaler, säger Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors Sverige.

Nya länder på World Watch List
Nepal, med 64 poäng, hamnar på plats 25 och Azerbajdzjan hamnar på plats 45 med 57 poäng. I Nepal växer den religiösa nationalismen sig allt starkare. Radikala hinduer har blivit mycket mer aktiva när det gäller att trakassera och bruka våld mot kristna. Från Azerbajdzjan har Open Doors fått in flera rapporter om polisrazzior och arresteringar mot kyrkor och kristna, något som ligger bakom den ökade poängen.

Länder som ökat mest
Libyen (86 poäng/plats 7) och Indien (81 poäng/plats 11) steg båda med 8 poäng vardera, jämfört med WWL 2017. I Indien beror ökningen på den radikala hinduismens allt större in ytande i landet, vilket drabbar religiösa minoriteter. Under rapporteringsperioden för WWL 2018 (1 november 2016-31 oktober 2017) dödades minst åtta kristna i Indien för sin tro av militanta hinduer, åtmintone 34 kyrkor vandaliserades, 635 kristna arresterades/fängslades utan rättegång och minst 336 kristna tvingades fly från sina hem. Totalt utsattes nästan 24 000 kristna för angrepp i Indien.

50svarlanlist18

Kategorier:

4 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.