Video: Nordens pingstpionjärer

Runar Nylund berättar på en Cafégudstjänst i Borgå Filadelfia om Nordens pingstpionjärer och hur det gick till för drygt 100 år sedan då pingströrelsen startade. Hans presentation av TB Barratt och Lewi Petrus är kortfattad men grundläggande om hur de kom att bli ledarfigurer för den snabbt växande pingströrelsen. Det här är en bra introduktion till och påminnelse om hur människor från hela världen blev påverkade av undervisningen om och upplevelsen av Andens dop.

Nordens pingströrelse tänker att man är förknippad med och fått sin start från Azusa Street-väckelsen som startade år 1906 i Los Angeles under ledning av William J.Seymour. Han var en färgad predikant som under några år blev den mest inflytelserika förkunnaren av pingstbudskapet eftersom man reste till Azusa Street från hela världen. Och man reste hem med upplevelsen av och budskapet om Andens uppfyllelse och olika gåvor som något som gäller även dagens troende.

Runar glömmer inte heller det faktum att under pingströrelsens första tid liksom hela tiden därefter så var det många kvinnor som gjorde en formidabel insats i att sprida budskapet, bygga församlingar och vinna människor för Gud – även om de sällan var de synliga namnen i historiebeskrivningen.

Sidokommentar: Kul att Borgå Filadelfia/Kenneth Witick gjort sig besväret att videofilma Runars föreläsning om Nordens pingstpionjärer. Om det ger mersmak finns det naturligtvis massor av material på webben som man kan forska vidare i, men det här funkar bra som en första introduktion.

Här länk till lite mer historia: webbportalen Pingst.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.