Läsplaner för Bibeln

bib1ar_175Om du vill höra Guds röst måste du läsa Bibeln. Om du vill veta Guds vilja måste du läsa Bibeln. Om du vill få tag i livsbyggande och livsskyddande värderingar och principer måste du läsa Bibeln. Om du vill växa till i nåd och kunskap om Jesus måste du läsa Bibeln. Om du vill uppleva Guds löftens effekt i ditt liv så måste du läsa Bibeln. 

Det finns en likhet med fysisk träning – om du vill få bättre kondition måste du upp ur soffan och ut på länk – ofta och regelbundet och över lång tid – ifall du vill se resultat. Samma sak gäller om du vill få bättre kommunikation med Gud – då måste du göra bibelläsning till en ofta och regelbundet återkommande aktivitet. Nu handlar det inte om ”andlig styrketräning”, men regelbundenheten i läsningen är definitivt en faktor i att få ut mer av bibelns undervisning. Den helige Ande talar till dig genom bibelordet – och det tilltalets styrka ökar när du gör bibelläsningen till en vana. Om du ber om det, och välkomnar honom som din bibelförklarare, finns det en stor värld att upptäcka!

Så hur göra bibelläsning till en livsstil?
Till att börja med: Använd en läsplan. Jag har insett att det enklaste sättet för mig att få det att fungera varje dag är att ha appen Bibeln installerad på telefonen och att använda någon av de tiotals olika läsplanerna som finns där. Appen finns att ladda ner på Apple Store och Google Play eller webbsidan Bible.com. Inom kort har 350 miljoner människor laddat ner den – så du är inte ensam. Samma funktioner finns också på webbsidan bible.com. Det finns flera olika svenska översättningar, samt hundratals andra språkversioner, som alla smidigt kan användas i de olika läsplanerna.

Jag har nästan alltid telefonen med mig, med början på morgonen, så det är ytterst smidigt att börja dagen med att ta dagens avsnitt till morgonkaffet – innan det är dags för nyhetsflödet. Det funkar för mig, du kanske har andra ögonblick som fungerar bättre för dig. Poängen är att etablera en daglig rytm. Då är du i gång.

Inom appen finns det många olika planer – en del för att läsa Bibeln systematiskt t.ex. under ett år, andra för att studera vad Bibeln säger i olika ämnen. Ta en titt på de olika läsplanerna och välj den som passar dig. Jag använder för tillfället ”BIBELN på ett år” – som är en läsplan där du varje dag läser ur GT och NT samt varannan dag också ur Psaltaren. Det ger lagom variation och bredd i läsningen. Det är en app som är framtagen av Skövde Pingst – så kudos till den församlingens app/läsplansmakare!

helbib_650

Ta det ett steg till – lär känna sammanhanget
htr_bib_300Bibelläsningen blir så mycket mer intressant när man får lite kringförståelse av sammanhanget som inte finns i själva texten men som kan hittas i andra källor. Det finns mycket litteratur i ämnet som kan ge sammanhang och bredare förståelse – det hjälper dig att förstå varför texten skrevs, till vem, var och när. En bok som är en riktig klassiker gällande hur man ska läsa Bibeln är ”How to read the Bible for all its worth”.  Författarna, Gordon D. Fee och Douglas Stuart, menar att alla läsare också är uttolkare av texten. För att göra en bra uttolkning behöver man både exegetik och hermeneutik. I deras definition av de här termerna handlar det om följande: Exegetik avser förståelsen av vad texten betydde för dem som skrev och läste när och där det begav sig. Hermeneutik handlar, i deras snävare betydelse av ordet, om att försöka förstå vad texten säger till oss här och nu. Läs mer om boken här.

Efter text och sammanhang – Guds ord till dig idag
Det mest spännande och i längden avgörande för fortsatt läsmotivation är att bibelordet kan bli ett personligt tilltal från Gud till dig. Du inte bara lär dig om hur Gud uppenbarat sig genom historien och hur människor relaterat till honom, eller hur Jesus levde och undervisade om vad som är sant och rätt i tillvaron, utan du börjar höra Guds röst genom bibelordet allt tydligare. Den helige Ande vill hjälpa dig att förstå vad Gud vill säga till dig idag genom att göra ordet ”levande”. Det här gör läsandet både spännande och viktigt eftersom Bibeln då blir ett redskap för den helige Ande att uppenbara för dig, förklara för dig och påminna dig om Guds goda vilja för dig, hans goda tankar för ditt liv och hans löften om att vara med dig alla dagar och leda dig genom livet.

När du dessutom besöker en församling där Bibeln är central blir också de andra troende ibland kanaler för den helige Andes undervisning till dig. I bästa fall är gudstjänsten ett tillfälle där Guds ord och Guds Ande samverkar för att ge dig liv, kraft, kärlek, glädje och frid – samt utmanar dig att ta nya steg på trons väg, att förstå och bejaka Guds kallelse för dig att vara med och bidra till att Guds vilja sker där du bor.

När du läser och tar till dig Bibeln på det här sättet kan du också bli till hjälp för någon annan människa – du kan förmedla Guds ord in i en annan människas liv. Hur coolt är inte det!

På tal om Guds ords effekt:
Hans gudomliga makt har skänkt oss allt vi behöver för liv och gudsfruktan genom kunskapen om honom som har kallat oss med sin härlighet och godhet. Genom dessa har han gett oss sina stora och dyrbara löften, för att ni genom dem ska få del av gudomlig natur, sedan ni kommit undan det fördärv som på grund av begäret finns i världen. 2 Petrus brev 1:3-4 

Så om du kan läsa, varför inte börja studera Guds löften i Bibeln?

Därför, mina älskade, när ni nu väntar på detta, gör allt ni kan för att bli funna rena och fläckfria inför honom i frid. Och räkna med att vår Herres tålamod innebär frälsning.
Så har också vår älskade broder Paulus skrivit till er efter den vishet som han har fått, och så gör han i alla sina brev när han talar om detta. I hans brev finns en del som är svårt att förstå och som okunniga och ostadiga människor förvränger till sitt eget fördärv, något som också sker med de övriga Skrifterna.
Mina älskade, ni vet ju redan detta. Var därför på er vakt, så att ni inte dras med i de laglösas villfarelse och förlorar ert fäste. Väx i stället i nåd och kunskap om vår Herre och Frälsare Jesus Kristus. 2 Peter 3:14-18

Så om du kan läsa, då kan du också växa till i nåd och kunskap om Jesus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.