Kenneth Grönroos lämnar över stafettpinnen

ken_ind14_650

Kenneth Grönroos, som arbetat som pastor och ledare inom den finlandssvenska pingströrelsens församlingsarbete och mission i över fyrtio år, lämnar nu över ”stafettpinnen” till yngre ledare. Han har under de senaste åren arbetat på halvtid inom missionens ledarutbildningsprojekt, men också fungerat som ordförande för FSPM:s styrelse*, samt under det senaste året som ordförande för FSP föreståndarråd**. Under FSPMs höstmöte i Sion, Vasa, på lördagen den 24 november 2018, ska ny ordförande väljas och samma dag ska också ny ledare för FSP nätverket avskiljas och välsignas till sin tjänst.

Under året har FSPs föreståndarråd samlats ett antal gånger för att dryfta gemensamma, aktuella frågor. Det är också föreståndarrådet som föreslår att Patrik Hellström, pastor i Elimförsamlingen i Jakobstad, ska väljas till ny nationell ledare för FSP. Det här förslaget har presenterats tidigare för församlingarna och ska nu då bekräftas i samband med höstmötet. Patrik kommer ändå att fortsätta som föreståndare för Elimförsamlingen, eftersom rollen som nationell ledare och koordinator endast motsvarar en 20% anställning.

Om Kenneth efter pensioneringen vid årsskiftet så småningom tar sig för att skriva en bok om sitt liv har han mycket att ösa ur. Dels har han hållit på länge, sedan 70-talet, och dels har han ju varit redaktör och skribent på tidningen Korsets Budskap/Livet under decennier, så det finns mycket material dokumenterat. Hans erfarenheter av att bygga kyrka, både bildligt och konkret (Sibbo Betania och FilaHelsingfors), skulle utan tvivel vara till nytta för yngre och kommande ledare. Inte minst när det gäller att bygga team och tänka nytt. Hans roll som handledare och församlingskonsult kommer säkert att fortsätta länge än.  Hans samlade tankar kring ledarskap finns (genom ledarutbildningsprojektet LCB) redan som bok på engelska, franska, amhariska och laotiska, så kanske den boken också skulle kunna finnas på svenska.

* FSPM = Finlands svenska Pingstmission r.f. – www.fspm.fi
** FSP = nätverket Finlands svenska Pingst – föreståndarrådet består av 12 ledare från pingstförsamlingarna i nätverket som koordinerar och utvecklar det gemensamma arbetet i Finland (ledardagar, konferenser mm)

Bilden från samling i Indien, en av de många internationella samarbeten som Kenneth varit med och startat och/eller utvecklat. Kenneth här tillsammans med Nalini Winston och Emmanuel Winston, ledare för UCCI som driver församlingsarbete, skolor, kliniker mm.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.