How to read the Bible…

howtr_bib_300
…for All Its Worth. På svenska kan man kanske skriva ”Hur läsa bibeln för allt vad den är värd”. Författarna gör en avsiktlig ordlek i engelskan för att poängtera att Bibeln är värdefull läsning – och boken handlar sedan om hur man ska läsa bibeln för att den ska kunna vara till både nytta och glädje. ”Hur läsa Bibeln på ett smart sätt” är också en tänkbar rubricering.

Boken är skriven av två ”troende professorer”. Första upplagan kom redan 1981, och nu är man uppe i fjärde reviderade upplagan (från 2014) som tagit texten till 2000-talet och uppdaterat bibelhänvisningarna till NIV 2011 (New International Version). De använder sig av NIV i första hand och ger bra motiveringar varför, men presenterar en rad andra översättningar också. Den allmänna hållningen är att man gör väl i att läsa flera varianter för att få tag i en bra förståelse av texter som kan vara knepiga för översättarna.

Författarna, Gordon D. Fee och Douglas Stuart, menar att alla läsare också är uttolkare av texten. För att göra en smart uttolkning behöver man både exegetik och hermeneutik. I deras definition av de här termerna handlar det om följande: Exegetik avser förståelsen av vad texten betydde för dem som skrev och läste när och där det begav sig. Hermeneutik handlar, i deras snävare betydelse av ordet, om att försöka förstå vad texten säger till oss här och nu. En bra hermeneutik bygger på en bra exegetik och de går alltid tillsammans.

Utifrån den här utgångspunkten fortsätter författarna sedan med att gå igenom de olika böckerna och ger sammanhang och kontext till texterna som hjälper läsaren att förstå mer av den exegetiska och hermeneutiska processen. Första intrycket av boken som läsupplevelse är att texterna är lätta att förstå och resonemangen är välgrundade. Det är inte någon snustorr akademisk utläggning utan en begriplig och praktisk hjälp för den ”vanliga bibelläsaren” likaväl som för dem som vill studera mera.

Boken har sålts i mer än 900.000 ex över snart 4 decennier och är av allt att döma uppskattad av massor av bibelläsare. Har du ingen annan vägledning för din bibelläsning är det här en bra början.

Jag fick den levererad på två dagar från Amazon och den finns också som Kindle-version. Så här har du länken till Amazon: How to read the Bible…

Det finns också en hel del av Gordon D. Fee på YouTube: Här en spellista med 29 videor med Gordon D. Fee.

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.