Filadelfia Sthlm säljer och bygger om

fil_st_650

Filadelfiaförsamlingen i Stockholm säljer Rörstrands slott för 75 miljoner SEK och bygger om sin kyrkfastighet. Den 12 juni 2018 beslöt församlingen att sälja slottet till ett gemensamt bolag där man som församling äger 50%. Det är Kaggeholms folkhögskola som ska flytta in i Rörstrands slott och genom försäljningen frigörs kapital som behövs för en omfattande renovering av Filadelfiakyrkan (bilden ovan från Fillas FB-sida).

Filadelfias youtube-kanal (Filla News) berättar Sören Eskilsson, viceföreståndare i Filadelfia, om försäljningen och den kommande ombyggnationen. Först renoveras Rörstrands slott för folkhögskolans behov och senare med start 2019 renoveras och byggs kyrkfastigheten om. All verksamhet ska flyttas in i kyrkfastigheten och genom ombyggnaden skapar man 1.000 kvadratmeter tilläggsutrymmen bl.a. för smågrupper och annan verksamhet som kräver flexibla utrymmen. Man skapar ett multifunktionshus för olika aktiviteter.

Det kvarstår ännu en hel del förhandlingar med staden och detaljprojektering. Kaggeholms folkhögskola vill flytta in så fort som möjligt så man vill ha Rörstrands slotts ombyggnad klar till hösten 2019. Detaljplaneringen för slottet är i full gång och när det är klart går man vidare med detaljplaneringen av kyrkfastigheten under våren. Man hoppas  på byggstart för kyrkans ombyggnad till hösten 2019.

Här en länk till Filadelfias egen presentation av processen och visionen om den framtida kyrkan, inklusive ritningar, som visar hur man tänker bygga om – Filadelfias broschyr om bygget

kagg_650

För Kaggeholms folkhögskola är det den en dramatisk förändring med tanke på att folkhögskoleutbildning pågått på Kaggeholms slott sedan 1940-talet då Lewi Pethrus och Filadelfia köpte fastigheten. Tusentals studerande har utexaminerats från de olika studielinjerna och för många är platsen förknippad med starka och goda minnen.

Men att hålla fastigheten i skick och verksamheten ekonomiskt lönsam är en utmaning som man nu inte längre vill ägna sig åt. Kaggeholms slott såldes i början av år 2018 till Sisyfosgruppen som också tidigare (2013) köpt egendomen Wenngarn där LP-stiftelsen bedrev missbrukarvård. En mer dynamisk tanke kring flytten är att det är bättre för skolans verksamhet att befinna sig mer centralt och i nära samarbete med församlingen.

Sedan pågår andra förändringar då man flyttar bibellinjen till Cypern – i vilken process även Stefan Sigfrids spelar en roll – mer om detta i annan artikel senare…

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.