50 svåra länder – World Watch List 2023

50 svåra länder för kristna har listats på World Watch List 2023 som publiceras av organisationen Open Doors. Organisationen har sedan år 1993 årligen samlat in information om läget i olika länder. Nu har årets lista på de svåraste länderna publicerats och påminner om att det är hundratals miljoner kristna i världen som lider under förtryck och våld just för att de är kristna. Muslimska och/eller totalitära länder är med på listan, men också länder där det finns stora motsättningar mellan religioner och etniska folkgrupper. Kartan med rödfärgade länder (mörkare färg – svårare förtryck och våld) ger en översikt om vilka länder som utmärker sig på just det här sättet. Du kan läsa mycket mer på Open Doors egen hemsida – svenska eller finska.

Open Doors publicerar också ett ”trend-dokument” som lyfter några aktuella trender just nu. Man nämner: 1. Talibanernas maktövertagande i Afghanistan stärker jihadisters (i t.ex. Sahel-regionen) tro på en slutlig global seger. 2. Allt fler kristna befinner sig på flykt (t.ex i Sahel-området, Mellanöstern, Myanmar). 3. Kina är vägledande inom statligt reglerad religionskontroll (men även t.ex. Nicaragua, Venezuela, Sri Lanka, Myanmar och Malaysia). 4. Covid-restriktioner används för att försvaga kyrkan (i Kina har nedstängningarna förlängts för kyrkorna).

Organisationen har en omfattande rapportering om läget i olika länder. På webbsidan kan man klicka på de nämnda länderna i listan och läsa mer om situationen i varje enskilt land. Man publicerar också en grundlig beskrivning om vilken metodik man använder för att få fram och sammanställa uppgifterna.

Man skiljer på två typer av förföljelse: förtryck (den press som kristna utsätts för inom olika livsområden) och våld.

Det förtryck som kristna upplever mäts i fem olika områden: privatlivet, familjelivet, sociala nätverk, livet som medborgare och kyrkolivet. I ett sjätte mätområde mäts förekomsten av våld. Insamlad data och statistik från de olika kategorierna översätts till poäng, där 16,7 är maxpoäng per kategori, maxpoängen för alla kategorier tillsammans är 100 poäng. Länderna rankas sedan efter den totala poängsumman. Rapporteringsperioden för WWL 2023 skedde under den 1 oktober 2021 till den 31 september 2022.

Här listan på de 50 svåraste länderna (men jag rekommenderar att du läser mer på Open Doors egna sidor).

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.