Pentekostal etik

Hur ska man leva om man har Bibeln som utgångspunkt? På vilket sätt liknar/skiljer sig det pentekostala resonemanget kring etiken från t.ex. motsvarande lutherska eller katolska? Kan man föra en saklig och kvalificerad diskussion kring det här? Pingst i Finland planerar för ett symposium (webinar, på finska) om pentekostal etik där man tänker göra just det.

Den finska pingstkyrkan har arrangerat flera pentekostalteologiska symposier under senaste år, det nu aktuella är den tredje i ordningen. Planen är att ha två symposier i året. Till de här symposierna kallar man kvalificerade teologer från både pingst och andra kristna kyrkor för att mångsidigt kunna belysa olika aktuella ämnen. Avsikten är att klargöra och tydliggöra den pentekostala teologin och dess tillämpning i det praktiska livet.

Det här är viktigt på flera sätt. Det finns ett behov av att tydliggöra just det pentekostala teologiska resonemanget i förståelsen och tillämpningen av bibelns undervisning. Globalt pågår ständigt en teologisk diskussion inom den pentekostala rörelsen vilket inte alltid avspeglas i den lokala församlingen. Inom Pingstkyrkan i Finland och Iso Kirja-opisto vill man arbeta för att teologer, församlingsledare och alla intresserade skall kunna mötas för att ta del av teologiska samtal för att, i det här fallet, diskutera pentekostal etik. Det finns också ett behov att samla personer som studerat och forskat i olika ämnen och låta dem föra ett samtal utifrån en grundlig insikt och kunskap – som en motvikt till de självsnickrade och högljudda kampanjerna på sociala medier som inte baserar sig på gedigen bibelkunskap utan snarare hämtar sin inspiration från konspirationsteorier.

Här några av ämnena för webinaret: Den nyfödda – oskyldig eller skyldig? Naturen förstörs, vad tänker en pentekostal kristen? Skillnader mellan luthersk och pentekostal etik? Asketism som samhällskritik. Pentekostal sexualetik. Det kommer att bli ganska korta men välfokuserade seminarieinlägg för man ska hinna med mycket på några få timmar. Webinaret börjar på fredag 19.3 kl 18 och håller på till 20:30, på lördag kl 9-15. Det genomförs över TEAMS och mer info hittar du på IK-opistos webbsidor

Tidningen Ristin Voitto/Paimen+ presenterade vårens webinar om pentekostal etik med ett fullt uppslag, vilket kan tolkas som att man tycker det här är viktigt och att man vill att så många som möjligt ska veta om det och delta. Webinaret kostar 29€. Om du vill vara med ska du anmäla dig senast 12.3 på IK-opistos webbsidor

Kategorier:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.