FSP församlingsstatistik 2020

När FSP (Finlands svenska Pingst) sammanställer medlemsstatistiken för år 2020 är det lätt att se att pandemin haft stor inverkan även på hur många som döpts och hur många som tagits in i församlingarna totalt. Den positiva trenden som pågått under några år planade ut under 2020.

Av de 27 församlingar som räknas in i FSP:s nätverk har 7 församlingar noterat en ökning, 14 församlingar bokför en minskning och resterande 6 har oförändrat medlemsantal. Endast 8 församlingar har döpt och ytterligare 4 har tagit emot på flyttningsbetyg/bekännelse. Det betyder att 15 församlingar inte har välkomnat en enda medlem under 2020. 19 församlingar har avfört medlemmar (avlidna, utflyttade).

I FSP:s nätverk finns det 2 församlingar med mer än 300 medlemmar, 5 församlingar med 100-200 medlemmar, 6 församlingar med 50-100 medlemmar och 14 med färre än 50 medlemmar.

Frågan är då om en del församlingar förlorat ”momentum” under pandemin för gott eller om det går att få igång processer som leder till fler nya i gemenskapen, fler döpta och intagna, och därmed en ökande medlemstrend igen efter pandemins värsta verkningar. Vad händer när kyrkorna får samlas till gudstjänst och andra samlingar igen?

År 2021 blir av allt att döma ett avgörande viktigt år för utvecklingen. Ju mindre församlingen är, desto svårare är det att återfå initiativkraft och resurser efter ett års nedstängning – eller åtminstone avbrutna och/eller nedminskade verksamheter. Just nu ställs det stora krav på omställningsförmåga, att lära sig nya sätt att vara församling och skapa mötesplatser och gemenskap trots restriktioner. Det skulle inte förvåna om församlingar med fungerande smågrupper går igenom den här perioden med minst negativa följder i fråga om antalet engagerade medlemmar. Sedan kan det också vara så att all den församlingsbaserade medieproduktion som pandemin har tvingat fram också kan vara en viktig öppning till omvärlden för de lokala församlingarna. En öppning som på sikt skapar nya kontakter och ingångar till både trons och församlingens värld för helt nya målgrupper. Vilket då kunde få som resultat att församlingarna får välkomna fler nya medlemmar under kommande år – tack vare pandemin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.