Pingstkyrkans nya ordförande

Pingstkyrkan i Finland (Suomen Helluntaikirkko) har valt pastor Helena Korhonen till ny ordförande för samfundets styrelse (bild från SHK:s webbsida). Helena Korhonen, pastor i pingstförsamlingen i Villmanstrand (Lappeenranta) efterträder Mika Yrjölä, pastor i Saalemförsamlingen i Helsingfors. Det här är intressant av två orsaker.

För det första bekräftar det Pingstkyrkans inriktning på att bekräfta kvinnliga ledare, vilket inte är helt okomplicerat i vissa delar av den finska pingströrelsen. Så räkna med en del diskussioner relaterat till den saken. För det andra så efterträder hon Mika Yrjölä som har en internationell bakgrund och har varit mycket aktiv med att odla relationen till t.ex. svenska pingst. Det kommer att bli intressant att se hur Helena Korhonen kommer leda arbetet med att få den växande gruppen av pingstförsamlingar i nätverket att samverka och hur hon kommer att relatera till och kommunicera med t.ex. de svenskspråkiga pingstförsamlingar i Finland och Sverige.

Hon är alltså pastor i pingstförsamlingen Betania i Villmanstrand, en församling med 450 medlemmar. Hon har fungerat som pastor i 10 år. Innan dess arbetade hon bl.a. som företagskonsult och som administrativ chef för organisationen KAN som arbetar med missbrukarvård. I tidningen Kotimaa beskriver hon att pingströrelsens ”ödesfråga är att acceptera förändringar”. Hon ser också utvecklingen i pingstkyrkan nu med positivare förväntan än för några år sedan eftersom en yngre generation nu har fått ny entusiasm. Men hotbilden är då att dessa nya, unga församlingar inte skulle inkluderas i pingstkyrkan. Hon har också reflekterat över det faktum att Guds kärlek inte alltid syns och känns i de kristna sammanhangen, vilket är en grundläggande motsägelsesituation. Hon konstaterar att om de kristna inte håller sig nära Kristus så blir inte heller Kristi kärlek sedd eller förmedlad.

För finlandssvenska pingstförsamlingar som har anslutit sig till Pingstkyrkan och för dem som är i process att göra det är det bra att veta att Esko Matikainen fortsätter som verksamhetsledare för Pingstkyrkan i Finland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.