Svåra länder 2021

Ett av uttrycken för totalitära regimer och religioner är att man inte tål någon konkurrens – antingen för att man anser att man har monopol på att definiera sanningen och livet eller för att man är rädd för att förlora makten över utvecklingen. Det här får minoriteter av olika slag uppleva om man hävdar t.ex. en annan tolkning av trons föremål och innehåll. Kristna i länder som styrs av den typen av politik blir därför ofta utsatta för olika grader av förtryck och förföljelse. Man beräknar att mer än 340 miljoner kristna lever i förhållanden av svår förföljelse. Den årliga rapporten från Open Doors listar de 50 länder där det är som svårast att leva som kristen.

The World Watch List ger en trovärdig beskrivning av läget för de miljoner kristna som lever som minoriteter i en del muslimska, kommunistiska eller av inbördeskrig sönderslitna samhällen. Organisationen har under drygt 60 år följt med läget för de förföljda kristna och samlar in rapporter systematiskt varje år.

Covid-19 har försvårat livet för en stor del av världens befolkning. Det har också lett till nya former av lidande för en del kristna. I Indien delade organisationen ut nödransoner till 100.000 kristna som blivit avvisade från de officiella matutdelningsstationerna. Det är särskilt på landsbygden som fattiga och outbildade kristna hamnar i kläm där en del av lidandet beror just på att de blir diskriminerade av lokalsamhället. Naturligtvis förvärrar covid-19 läget för alla fattiga då man förlorat sin lilla inkomst pga arbetslöshet men det förvärras ytterligare av diskrimineringen också då hjälp distribueras.

Redan i 20 år har Nord-Korea toppat listan varje år. Om du blir upptäckt som en kristen riskerar du dödstraff eller åtminstone en lång vistelse i arbetsläger. Man räknar med att mer än 50.000 kristna är fångar i sådana läger just nu. Följande i topp-tio på listan är Afghanistan, Somalia, Libyen, Pakistan, Eritrea, Yemen, Iran, Nigeria och Indien. Open Door beskriver ländernas fakta i korthet och hur livet ser ut för en kristen i det aktuella landet. Utifrån den korta presentationen har man formulerat några bönefokus för respektive land.

Det är också så listan ska användas – dels för att skapa medvetenhet om kristnas belägenhet i (huvudsakligen) totalitära samhällen och stater, dels för att ge underlag för förbön. Ungefär 1 av 8 kristna i världen upplever diskriminering, förtryck och förföljelse. Det är angeläget att vi, som bor i Norden och därmed hör till de kristna som upplever minst av den sortens lidande, skulle ta oss tid att läsa listan och be fokuserat för de förföljda kristna, vägledda av den information som ges genom Open Doors och den årliga World Watch List.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: