Pingstkyrkan välkomnar vaccinet

Strax innan jul publicerade Pingstkyrkan i Finland (Suomen Helluntaikirkko) ett uttalande om corona-vaccinet där man konstaterar att det nu ”finns orsak att tacka Gud för de medicinska framstegen och att agera i enlighet med instruktionerna från hälsomyndigheterna”. Inget konstigt med det uttalandet. Det intressanta är att det finns orsak att publicera det eftersom det inte minst på sociala medier förekommer kritiska röster och vaccinmotstånd som också motiverats med hänvisning till bibliska texter. Pingstkyrkans uttalande tar tydligt avstånd från sådana tolkningar och menar att att det är både ansvarslöst och farligt att påstå att det skulle vara mot Bibelns undervisning att ta emot vaccineringen.

Man förtydligar det ytterligare genom att säga att pingstkyrkan vill vara med och begränsa spridningen av corona-viruset genom att följa myndigheternas instruktioner. Därför rekommenderar man att följa begränsningarna av samlingar i pingstkyrkorna så länge det behövs.

Nu när vaccineringarna kommit igång växer hoppet om att kunna få bukt med spridningen av corona och att kunna börja se en gradvis återgång till mer ”normalt liv”. Tidtabellen är beroende av hur snabbt vaccineringen av befolkningen kan förverkligas. Kanske till sommaren.

UTTALANDE FRÅN PENTECOSTAL NORDIC FELLOWSHIP / 11 februari 2021

Den ”Nordiska Pingstgemenskapen” eller PNF vill ge sitt bidrag till ett sunt förhållningssätt till Covid-19 inom pingströrelserna:

Vi lever i mitt i en pandemi som orsakar enorm press på både individer och samhälle. Över hela världen har oräkneliga människor gått bort eller drabbats av svårigheter på grund av viruset och dess konsekvenser. Som ledare och pingstpastorer vill vi uppmuntra alla att vara tålmodiga i denna tid och samtidigt ha en sund attityd gentemot virussituationen.

Vi måste vara andligt vaksamma och ifrågasätta uppenbarelser, profetior och konspirationsteorier som leder till rädsla och isolering. Vad vi behöver nu är kristna som delar de goda nyheterna och tröstar de som pressas av situationen. Gud är med oss i dessa coronatider. Vi sätter vårt hopp till honom som är den samme igår, idag och för evigt. Jesus Kristus är närvarande, nu och i framtiden. Han är allvetande, vi kan förtrösta på honom och vi behöver inte bli förlamade av rädsla.

Delar av dem som finns i den pingstkarismatiska grenen av Kristi kropp måste vara självkritiska och pröva sitt framlyftande av profetior och konspirationsteorier. Inga tydliga profetiska röster förutsåg virusets ankommande. Vi vädjar till de profeter som nu lägger energi på att skrämma människor med virusets konsekvenser och varnar för vaccin att vara försiktiga. Kyrkan och världen behöver profetiska röster men inte ”YouTube-profeter” som inte står ansvariga inför någon annan än sig själv.

Därför uppmanar vi pingstförsamlingarna i de nordiska länderna att förbli i bön och ta beslut utifrån kärlek för vår nästa och inte utifrån rädsla. Det finns inga motsägelser i att hänge sitt i liv i bön och samtidigt lyssna på råd från hälso- och sjukvården. De politiska ledarna kämpar inte mot kyrkan, de kämpar mot viruset.

För oss fem innebär detta att vi kommer följa råden från myndigheter i respektive länder för social distansering så länge det behövs, samt ta covid-19-vaccinet när det är vår tur i kön. Samtidigt vill vi fortsätta vara vakande och bedjande i vår kallelse att tjäna Gud genom att visa omsorg för människorna omkring oss.

2021-02-11

Daniel Alm, Pingst Sverige
Øystein Gjerme, Pingst Norge
Aron Hinriksson, Pingst Island
Dan Sørensen Jacobi, Pingst Danmark
Mika Yrjölä, Pingst Finland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: