Församlingarna och Teosto/Stim

Varje församling med lite ambition att sända gudstjänster och andra program via webbsidor, Youtube, Facebook mm. får lära sig nya saker som man tidigare inte behövt kunna. Det handlar om ny teknik som ändå lyckligtvis är lätt tillgänglig även för dem som inte har stor budget och personal. Man kan börja med sin smart-telefon och sedan utveckla tekniken från det (värt en egen artikel). En annan sak att lära sig är att även mindre församlingar som kanske inte hittills behövt bekanta sig med lagstiftning kring copyright och licenser, nu, då man publicerar på Facebook och Youtube, också måste läsa på kring det här sakerna.

Kort sagt – om en församling har material på webben som är copyright-belagt, behöver man en licens från Teosto (Finland) eller Stim (Sverige). Under corona-tider finns det lite olika tillämpningar, men församlingarnas webbsändningar som lämnas kvar på nätet och innehåller lite nyare musik faller under den här lagstiftningen. Licensfritt är material där det gått minst 70 år sedan upphovsmakarnas död. I år är det alltså 1950 som är det magiska året. Om upphovsmakarna dött innan dess är materialet fritt även för att framföras och sparas på webben. Inför jul hör många av de klassiska julsångerna till den kategorin.

Davidmedia skriver om vad som gäller i Sverige, bl.a:
* Församlingar som streamar från egen hemsida behöver en STIM-licens
* Även om veckans huvudgudstjänst är befriad från STIM-avgift så gäller detta undantag enbart det som kallas ”offentligt framförande”, alltså live på plats. INTE överföring till allmänheten. Därför behövs en s. on-linelicens från STIM. 
* Teckna er licens på https://my.stim.se/shop. STIM erbjuder en enkel baslicens för musik online. Lägsta priset för en on-line licens är 350 kr per månad. 

Det är i princip samma regler som gäller i Finland. Teosto berättar på sin hemsida om olika scenarior och vad det innebär i fråga om licenser. Förutom gammal musik finns det ett ”kryphål” som innebär att man inte behöver licens: om en församling liveströmmar en gudstjänst så kan man fritt sjunga som man brukar. Men om den liveströmmade gudstjänsten blir kvar på webben på facebooksidan eller youtube så behövs det en licens. Teosto har då en licens för det här som man kallar ”Mediapienlupa”, ungefär ”Baslicens för media” och den billigaste baslicensen är för närvarande 25 €/månad.

”Jul, Jul, strålande jul” är precis på rätt sida om copyrightgränsen – fritt fram att använda alltså

Den 25 november 2020 höll Teosto och Kyrkans tjänster (Kirkkopalvelut) ett webinar där man just gick igenom vad som gäller för musikanvändning i olika sammanhang men då specifikt om publicering på webben. Webinariets presentation finns att läsa på Teostos sidor (på finska) – mycket klargörande. Även deras Frågor & Svar är upplysande.

Eftersom corona-restriktionerna nu tvingar församlingarna att sända gudstjänster och annat via webben är det också nödvändigt att se över sin praxis när det gäller musikanvändningen. Att läsa på helt enkelt, och sedan anpassa sin publikationsverksamhet efter budget och ambitionsnivå. För en mindre församling som inte vill betala mer än den billigaste baslicensen så handlar det om att sålla i materialet.

Här vad jag tänker som möjlig handlingsplan just nu:
1. Läs på vad som gäller – förutom Teosto-licens kan det behövas CCLI-licens mm
2. Kolla musikens ålder, upphovsmännens/kvinnornas dödsår (före 1950 bra ur licenssynvinkel)
3. Liveströmma gudstjänsten – men lämna inte kvar den med nyare musik (vilket många gör). Facebook och Youtube lämnar kvar det man liveströmmat så där behöver man se upp. Alternativet kan också vara att liveströmma på zoom och sedan banda och redigera materalet till lämplig form som sedan publiceras på webben.
4. Efter liveströmmen, redigera bort nyare musik och lämna kvar den nymusikfria versionen (lite trist, men lagligt)
5. Skaffa licens för lämplig mängd och för bok över vad som spelats och hur många minuter man publicerat. Sålla bort äldre material när kvoten fylls eller betala mera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: