Frikyrkornas glokala samarbete tar ny vändning

Under flera decennier samarbetade (svenskspråkiga) frikyrkor i Finland för att förstärka finansieringen och genomförandet av utvecklingssamarbetsprojekt i Syd. Arbetet och budgeten växte särskilt under perioden 2004-2015 efter att samarbetsorganisationen Frikyrklig Samverkan FS i slutet av år 2003 hade skrivit under ett partnerskapsavtal med utrikesministeriet. Det här samarbetet går nu på sitt sista år då det sista projektet inom FS avslutas vid årsskiftet.

Det här betyder naturligtvis inte att arbetet i kyrkornas globala nätverk tar slut, eftersom många av de projektverksamheter som startats fortsätter på egna ben och även andra samarbeten fortsätter. Men det lokala samarbetet mellan frikyrkorna i Finland kommer att förändras radikalt då man inte längre samarbetar i projektarbetet genom FS. På så sätt kan man nog säga att en era tar slut och en ny börjar.

Finlands svenska Pingstmission (FSPM), som är pingstförsamlingarnas egna samarbetsorganisation för missions- och utvecklingssamarbete, har fått finansiering från utrikesministeriet för två projekt under åren 2021-22 i ”eget namn”. Under åren har samarbetet med de finskspråkiga pingstförsamlingarnas motsvarande organisation, Fida International, förstärkts. Det är nu i nära samarbete med Fida som FSPM går vidare med de två nya projekten, ett i Burundi och ett i Tanzania, även om FSPM administrerar, genomför och rapporterar projekten självständigt.

Eftersom 2020 så tydligt markerar avslutningen på en era av samarbete inom FS gav styrelsen ordförande Jan Edström i uppdrag att sammanställa en historik om utvecklingssamarbetet inom FS ram. Skribenter från de olika frikyrkorna har skrivit om människorna och arbetet i projekten under perioden. Boken ”För människovärdet” kom ut i slutet av oktober och finns nu att köpa för 10 €/st direkt från FS eller från resp. frikyrkas kontor.

För människovärdet – Glimtar ur frikyrkornas utvecklingssamarbete

Boken innehåller texter från de olika frikyrkornas arbete men också artiklar som beskriver samarbetet med utrikesministeriet. Det är många projekt som påbörjats och avslutats under de senaste 30 åren. Tittar man på den kompletta listan med projekt som fått stöd från utrikesministeriet så kan man räkna till ca 70 projekt mellan 1989 och 2020. Det innebär också att rätt så många miljoner euro kunnat omvandlats till verksamheter i ca 30 länder som blivit till hjälp för de fattigaste i världen och de mest sårbara folkgrupperna. Du hittar i boken en tabell som visar hur stödet från utrikesministeriet fördelats till projekten under respektive år. Den visar dock inte frikyrkornas egen andel (15-20%) och inte heller frikyrkornas andra satsningar i missions- och projektverksamhet. Men man får ändå en hyfsad bild av omfattningen på arbetet inom det utvecklingssamarbete som fått stöd av utrikesministeriet. Stödet som kanaliserats genom projekten har också gett de nationella samarbetspartnerna resurser, metoder och träning för att fortsätta arbetet även när projektstödet från Finland avslutats.

Det finns också en tidslinje som visar vilka projekt som pågått under respektive år. Det här är intressant för alla som på något sätt varit involverad i arbetet i de lokala församlingarna.

Min egen koppling till arbetet sträckte sig över åren 2006 – 2019, så mycket av det som beskrivs är välbekant och värdefullt att ha dokumenterat på det här viset. Jag tänker också att det här är en viktig dokumentation för frikyrkorna över en intensiv arbetsperiod som man varit engagerade i. Informationen om arbetet är inte helt lätt att överblicka, men här är ett urval av intressant info som nu blir det vi åtminstone minns från perioden.

Vi är ju ofta upptagna med det som sker precis nu och med det vi planerar för framtiden. Det är inte alltid vi tar tid att samla ihop materialet som beskriver allt som gjorts tidigare. Därför var det ett bra beslut av FS styrelse att, vid ett sådant här tydligt skifte i historien, låta göra en historik så att åtminstone några berättelser, några bilder och några listor med data om vad som gjorts nu finns lätt tillgängliga för oss alla.

Har du lust att få lite koll på vad frikyrkorna sysslat med inom utvecklingssamarbetet under de senaste 20 åren så får du genom den här boken både en helhetsbild och några personligare skildringar. Rekommenderas självklart för alla som är eller varit engagerade i och/eller gett understöd till frikyrkornas missions- och utvecklingssamarbete.

Du kan skaffa boken t.ex. genom att skicka ett epostmeddelande till FSPM:s verksamhetsledare Maria Prost – maria.prost [at] fspm.fi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: