Hemmagudstjänstens ABC

Om du haft som vana att gå till kyrkan på söndag för att fira gudstjänst är du nu tvungen att ställa om dig till att fira gudstjänst hemma. Nu streamar eller publicerar många församlingar videogudstjänster och annat material på nätet. Om du har en telefon eller en dator med nätkontakt har du tillgång till massor med material. Varje vecka kommer det nya program som du kan avnjuta hemma eller var som helst där du är. Nu är det dags att planera hemmagudstjänsten!

A – streamade gudstjänster

Församlingarna vill gärna att deras egna medlemmar ska se på just deras sändningar för att hålla kontakten varm även om man inte kan ses i kyrkan. Är du vanligen en aktiv gudstjänstbesökare i din församling är det trevligt att kunna se och höra människor från din egen församling. För frikyrkoförsamlingar är det också viktigt att kunna motivera dig att fortsätta ge din gåva till församlingen via nätbanken eller kanske MobilePay. I den egna församlingens virtuella gudstjänst har du kanske den mest självklara starten på din hemmagudstjänst.

Alla församlingar har dock inte virtuella gudstjänster. Då finns det många alternativ att välja mellan. Följ olika församlingars facebooksida eller sök på namn eller samfund och du får mycket att välja mellan. Aldrig förr har utbudet varit så stort när det gäller att välja gudstjänst. Det ska bli intressant att se hur den här jämförelsen mellan olika församlingars utbud på nätet påverkar vår syn på den egna församlingen.

B – videokonferens

Streamade gudstjänster är ändå ganska mycket envägskommunikation. Om församlingen kan arrangera en gudstjänst/samling som en videokonferens blir det en mycket större delaktighet då alla kan se och höra varandra. Videokonferensen kan ses som ett komplement till den streamade gudstjänsten. För mindre församlingar och mindre grupper i en större församling är det här en bra möjlighet att behålla närheten och kontakten till den församlingsgrupp där man är aktiv.

En populär app för ändamålet är ZOOM som både är gratis för användaren och lättanvänt rent tekniskt. Antalet deltagare är i praktiken obegränsat med tanke på att de flesta församlingars behov handlar om tiotals deltagare men inte nödvändigtvis hundratals.

Kan din församling erbjuda båda sätten att kommunicera så haka på. Ett regisserat program för allmänheten (streamad gudstjänst) når potentiellt många fler än de aktiva i din församling medan videokonferensen möjliggör en friare samvaro med samtal och direkt involvering för dem som är med.

En mindre (eller större) grupp kan fira gudstjänst tillsammans hemifrån via en videokonferens – särskilt lämpligt om det t.ex. handlar om en mer intern undervisnings- och förbönsgudstjänst dit man kommer inbjuden och kan inbjuda andra som vill vara med. Mindre anonymt men mer familjärt.

C – unplugged

Den kanske mest genuina hemmagudstjänsten kan firas helt utan nätkontakt. Kanske den här tiden kunde innebära en renässans för familjegudstjänsten i hemmet? När man läser bibeln och ber tillsammans. När man skapar en ny söndagsrutin för sig själv eller med familjen. Inget säger att man inte kan ha båda, men på något sätt aktualiserar hemmavistelser och karantän också möjligheten att göra det man annars sällan ”hinner” med. Nämligen att själv läsa Bibeln med bönen att den helige Ande ska visa vad han vill lära oss, vad som är ”vårt dagliga bröd”, vad som är hans ord till oss precis nu.

Vill en församling vara lite proaktiv så kan man förbereda ett program för sina medlemmars hemmagudstjänst – en guide för hemmafixaren med sångförslag, bibeltext och kanske kort förklaring, böneförslag mm. Det här kan man lämpligen levera med epost eller snigelpost. Även DBS (Discovery Bible Study) kan användas som utgångspunkt för en hemmakväll. Nu när få kommer att kunna gå till kyrkan under påsken så kunde ett genomtänkt hemmagudstjänstprogram stimulera familjens/den enskildes egna påskfirande i hemmet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.