Församlingarnas medie-explosion

På några dagar sedan myndigheternas förbud mot samlingar med över tio personer har många församlingar ställt om i sin verksamhet för att senast söndagen den 22 mars publicera eller live-sända program/gudstjänster. Aldrig förr har så många församlingar kommit ut med egna videoproduktioner som nu finns till beskådan för alla. De större församlingarna, som redan varit aktiva på olika media och som har teknikteam med vana att producera ljud och bild, har ett försprång och har ganska lätt att ställa om. Men även medelstora och mindre församlingar och även enskilda förkunnare prövar nu på Facebook -live och andra tekniker för att få ut sitt budskap. Det är ett verkligt smörgåsbord av frikyrkliga och även lutherska media-produktioner dessa dagar – för att nu hålla oss till den kristna sfären i Norden.

Hanna berättar vad man ska ha med sig i skogen

Låt oss ta ett svep över Svenskfinland och titta på några pingstförsamlingar: Först ut på söndagen 22 mars var Betesda Church Raseborg (Ekenäs) – man publicerade kl. 10.30 (den vanliga gudstjänsttiden) en drygt 23 minuters förproducerad video med olika inslag – även för barnen – vilket ingen annan haft så här långt. Körsång, kortare talinslag, och varierande kvalitet förstås då mycket också bandas med mobiltelefon – men klart den mest mångsidiga videon idag, med klipp från skogen mm.

Filadelfia Närpes satsade den här gången på ett inslag från pastorns trädgård under blå himmel. Edward Holmberg talade om ovissheten vi lever i, om omställningarna och hur vi nu ska vara i kontakt med varandra. Han hämtade undervisningen från situationen då lärjungarna fick lov att ställa om först pga Jesu död, men ännu mer sedan pga av hans uppståndelse. Så omställningar r inget nytt. Ariel Munoz sjöng till eget gitarrspel, riktigt fräscht. Totalt 13 minuter.

Elimförsamlingen i Kvevlax gjorde en lite mer traditionell gudstjänst, men ändå inte. Man hade sångare och musiker samt en samtalspredikan med Rauno Karmitsa och Magnus Mikander. Den här videon gjordes som live-sändning kl. 11 men finns naturligtvis att se även efteråt. Av de glada och tacksamma kommentarerna kan man dra slutsatser att många tittare var nöjda med vad de såg.

Fila Helsinki hade sin premiärsändning redan söndagen innan, och fortsatte nu i samma stil med lovsång av bandet och tal av pastorn Johan Forsbäck. Allt gick på finska då huvudspråket för Fila nu är finska. Tekniskt välslipat och för tittaren en rimligt bra ögonkontakt med talaren. Den här sändes live och då var det ett femtiotal som tittade samtidigt. Videon torde finnas se när som helst även framöver på Youtube.

Sion Vasa satsade också på live-sändning på normal gudstjänsttid. Man hade ett bra band som spelade och sjöng med bra tryck och pastorn Anders Olin predikade. En bra helhet, kanske lite mer närbild på talaren och ögonkontakt att önska.

Så publicerade också Betania i Sibbo en kort video med en hälsning från Nils-Gustav Blom om vikten av att vi nu som kristna verkligen tar tid och tillfälle till bön – var vi än är. Varför inte förena sig med många kristna i Finland kl. 12 varje dag till bön för folket?

Från Pingstkyrkan på Åland sänder Joel Stenroos en personlig och med ett varmt tilltal en uppbyggande undervisning. Smakfullt, enkelt och effektivt.

Det här vara bara några få videosnuttar i den växande floran av program på nätet från massor av församlingar. Vi har ju bara sett början så här långt. De lutherska församlingar sänder också live, YLE:s gudstjänster får ett uppsving i tittarstatistiken och vidgar man blicken så finns det så mycket mer på finska sidan, från Sverige plus alla kristna TV-kanaler osv.

Två reflektioner:
Bra att många nu verkligen producerar material som vem som helst kan ta del av. Baksidan av den medaljen är att tittaren lätt blir mer och mer en tittare i stället för en deltagare. I konkurrensen är det lätt att zappa vidare till en bättre produktion om man inte är nöjd med det man ser och hör. Så något unikt lokalt kan vara bra att få med.

En annan aspekt av hemmasittandet och förbudet mot samlingar är att församlingarna också behöver digitala verktyg för att se och höra varandra och skapa virtuella mötesplatser vid sidan av envägsproduktionerna. Någon form av videokonferensupplägg kan bli väldigt mycket vanligare den här våren…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.