Kärlek är ett verb – Samaria 50 år

sam50_web_650

För 50 år sedan flyttade många in till Borgåtrakten för att arbeta på oljeraffinaderiet som byggdes upp. Många av arbetarna var ensamma män och de hamnade lätt in i alkoholism och drogmissbruk. Karl-Gunnar Martin, som då var pastor i Filadelfia Borgå, sammankallade ledare från övriga (huvudsakligen) pingstförsamlingar i området och man bildade Socialmissionen i Östra Nyland för att hjälpa just de utslagna männen. Föreningen bytte senare namn till Samaria.

krka_sam19_650Sedan dess har verksamheten utvecklats och vuxit, först under ledning av Krister och Kate Lindberg, och nu under de senaste 10 åren med Ismo och Päivi Valkoniemi som ledare. ispa_sam19_650Även om verksamheten startades av svensktalande så var målgruppen från början alla de som behövde hjälp, av vilka de flesta var finskspråkiga. Idag är verksamheten inriktad på att hjälpa missbrukande kvinnor och män, men också i växande grad på att ge preventivt stöd åt unga och skydd åt trafficking-offer. (Bilder: Patrik Hellström)

Den 16 juni 2019 inbjöds representanter från församlingarna, som idag utgör medlemmar i Samaria rf, till en festgudstjänst i Filadelfiakyrkan i Borgå. Det var då på dagen exakt 50 år sedan allting startade. Det blev också början på jubileumsårets festligheter.

Den 13 september 2019 var det dags för en större jubileumsfest i Grand i Borgå med inbjudna gäster från staden, alla olika samarbetspartner, nuvarande och tidigare anställda och klienter och många fler.

Dokumentärfilm om Samariasam50_kl_650

Drygt 200 bänkade sig i Grand för att ta del av programmet som började med en 40 minuter lång dokumentärfilm om Samarias första 50 år. Tittarna fick lyssna till många personliga berättelser som berörde. Det var en intressant, gripande och mycket välgjord dokumentär som nu också finns att se på YouTube.

sam50_tidn_400Jubileumstidning
I samband med jubileumsfesten delades också jubileumsnumret av Samarias tidning ut. Tidningen är full av människor och av korta nedslag i så gott som varje år av de femtio åren. Samarias ordförande Kenneth Grönroos skriver om drivkraften för Samarias verksamhet:

”Kristet socialt arbete eller diakoni innebär att tjäna sin nästa. Diakoni är medmänsklig omsorg grundad i Kristi kärlek. Det är att möta varandra och de mest utsatta med ömsesidig kärlek, respekt och barmhärtighet. Det handlar om att älska sin nästa som sig själv.  

Det kristna budskapet är mer än gudstjänster och teologi – det är att se hela människan. Därför är diakoni och omsorg om medmänniskan en oskiljaktig del av det kristna budskapet.

Kärlek är mer än ord och poesi. Kärlek i kristen bemärkelse är praktisk handling. Det har vår Mästare lärt oss. Någon har sagt: Kärlek är ett verb. Under Samarias 50 åriga verksamhet har detta fått vara ett riktmärke: Kärlek är handling – det är att ge.”

Se filmen och läs tidningen (finns antagligen i en församling nära dig) så blir du uppmuntrad av att se hur mycket Gud har hjälpt under åren – både enskilda människor och verksamheten i stort. Han har hjälpt direkt men också genom människor vars hjärtan berörts av visionen att hjälpa de mest utslagna och förtvivlade människorna i vårt samhälle. Besök webbsidan för att läsa mer om Samaria.

Kategorier: Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.