Svenska Kärnbibeln – online eller i tryck

skb19_650

Till min glädje upptäckte jag att svenska Kärnbibeln nu finns att få (gratis) online – i telefon både som en del av den populära bibelappen YouVersion (Bible) (iOS och Android) och som en separat app för Android-telefoner. Du kan också läsa den här bibelversionen på Kärnbibelns webbsida SKB. Om du vill ha boken i traditionell form så går det bra att beställa den från t.ex. AdLibris där den kostar 40,30€ plus frakt.

Vad är det speciella med Kärnbibeln?
Jo, på liknande sätt som Amplified Bible ger den läsaren de grekiska ordens ibland flerfaldiga betydelser så att läsaren får en bredare och djupare förståelse av texten. Dessutom har man rikligt med förklarande kommentarer, som i andra biblar kanske funnits som fotnoter. Här är kommentarerna inbakade i texten så att man direkt får del av dem och inte behöver leta på annan plats. Bilder och kartor, som korrelerar med texten man läser, ger också mer perpektiv på den aktuella texten direkt på sidan/uppslaget.

Expanderar och förklarar
Upplägget gör det enklare för bibelläsaren att få en klarare bild av det historiska sammanhanget runt texten och bättre förståelse av mångbottnade betydelser i språket utan att läsaren behöver bläddra fram och tillbaka eller byta bok för att få fram samma material. Vad jag vet så finns det ingen motsvarande bibel på svenska så den här bibelversionen torde fylla en plats som ingen tidigare fyllt.

Här nedan en beskrivning (från hemsidan) av hur man i parenteser expanderar ordens betydelse och i klamrar förklarar.

skb19_ex_650

Tillsvidare är det Nya Testamentet (NT) och Ordspråksboken som finns klara på svenska i Kärnbibeln. Översättningsarbetet fortsätter och fler böcker kommer efterhand.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: