FSP medlemsstatistik 2018

fsp18_stat_650Medlemsutvecklingen inom FSP nätverkets församlingar under 2018 var en ganska blandad kompott – några församlingar tog emot rätt många nya medlemmar, medan de flesta tog emot några få eller inga alls. Totalt räknade man in 95 nya medlemmar samtidigt som 91 avfördes. Medlemsantalet totalt den 31.12.2018 var 2067 fördelat på 27 församlingar. En församling (Betesda Church, Raseborg) står för nästan 60% av alla döpta (22/38) och två församlingar (Betesda och Fila Helsinki) tog emot 64% (61/95) av alla intagna medlemmar.

I gruppen avförda (91) ingår 15 medlemmar i en församling som under året meddelade att man inte längre vill tillhöra nätverket. Utan det avbräcket skulle balansen ha varit +19. Det totala antalet medlemmar vid ingången till 2018 har också justerats nedåt pga att några församlingars statistik justerats nedåt jämfört med 2017 utgångssiffror eftersom 2018 siffror korrigerats.

8 församlingar har döpt under 2018, vilket betyder att 19 församlingar inte har döpt en enda. 8 församlingar noterade ökning, 6 noterade ingen förändring och 13 noterade minskning av medlemsantalet. FSP nätverket har 13 församlingar med färre än 50 medlemmar, 6 församlingar med 50-99 medlemmar, 5 församlingar med 100-199 medlemmar och 2 församlingar med mer än 200 medlemmar. Största församlingen är Fila Helsinki med 304 medlemmar.

Två reflektioner:
De flesta församlingar behöver fokusera mer avsiktligt på att skapa miljöer som (nya) människor trivs i och vill överlåta sig till, och samtidigt arbeta målmedvetet med en dopundervisning som förstärker kopplingen mellan dop och församlingstillhörighet. Det kan t.ex. göras genom att framhålla att dopet är en överlåtelse till lärjungaskap i gemenskap med de andra lärjungarna i församlingen.

De församlingar som har färre än 50 medlemmar och sakta minskar behöver besluta om en plan för vad som bör göras, och när och hur, ifall det inte finns ”unga” ledare som tar arbetet vidare med ett långsiktigt perspektiv. Trenden för de flesta av de små församlingarnas medlemsantal har varit konsekvent sjunkande under senare år och därför skulle t.ex. ett uppgående i lämplig grannförsamling kunna vara en mer konstruktiv lösning på förvaltaransvaret än det långsamma avtynandet.

Trackbacks

  1. […] länken till FSP medlemsstatistik 2018 om du vill jämföra med det […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: