Pingstledare ber om förlåtelse

vai_uhr_450Pastor Mika Yrjölä, som leder Saalemförsamlingen i Helsingfors och är ordförande för samfundet ”Pingstkyrkan i Finland” (Helluntaikirkko) skriver en ledare i tidningen Ristin Voitto (21.1.2019) om dem som upplever förföljelse. Han börjar i den förväntade ändan och talar om förföljda kristna som vi gör väl i att uppmärksamma och be för. Han konstaterar att eftersom pingströrelsen är den snabbast växande kyrkan i världen så är det också allt fler pingstvänner som blir offer för förföljelse. Men sedan tar han upp en smärtsam sida av saken – nämligen att pingstvänner också kan vara förövare och förföljare.

– Vi måste ärligt erkänna, säger Mika Yrjölä, att det finns saker i våra församlingar som har kännetecken som liknar förföljelse. I våra sammanhang finns det många som blivit sårade, skadade och lidande av påtryckningar, hot och utnyttjande. Vi kan t.ex. inte på något sätt godkänna sexuellt utnyttjande, det måste alltid fördömas. Men det finns också de som blivit ångestfyllda och skrämda av hot om helvetets eld eller Jesu återkomst. I vår stora iver och nit för att övertyga människor har vi ibland med tillspetsad predikostil glömt bort att betona den oerhörda kraften i Jesu försoningsverk, Guds enorma kärlek och stora nåd, samt den Helige Andes roll i att överbevisa människor om synd och förmåga att dra människor till Gud.

Han avslutar sin text med att be ”alla som vi med ord eller handlingar förbrutit oss mot” om förlåtelse. Han säger ”Vi vill agera öppet och bygga dialog”. Därför har också Pingstkyrkan i Finland (Helluntaikirkko) deltagit i samtal med ”Uskontojen Uhrit ry” (Religionernas offer rf) – och även inbjudit representanter för föreningen att delta i seminarier där just frågan om ”andligt våld” har behandlats.

– När vi förlåter och ber för de förföljda bör vi också lägga till en förbön för alla dem mot vilka vi själva har förbrutit oss, uppmanar Mika Yrjölä sina läsare i Ristin Voitto, som är pingströrelsens egen tidning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: