Israel – det mest demokratiska landet i MÖ

laad_2014_650Lars Adaktusson skriver i en debattartikel i Aftonbladet om hur Israel, enligt flera mätare i The Economists årliga demokrati-rankning av världens länder, placerar sig högt på listan av demokratiska länder. Medan grannländerna utmärker sig med att hamna långt ner på listan. Ändå är Sveriges officiella politik ytterst Israel-kritisk, samtidigt som man närmast ”tiger och samtycker” till den islamistiska aggressionsideologi som odlas i grannländerna. Adaktusson vill med sin artikel utmana utrikesministern Margot Wallström som hittills gått i spetsen för att behandla Israel med fördömanden. Hans hälsning till Wallström är att det är dags att ”stå upp för Mellanösterns enda stabila demokrati”.

Han hänvisar alltså till ”The Economist” som varje år publicerar ett ”demokrati-index” över världens länder. Under 2018 hamnar Israel på plats 30 av 167 länder. Före länder som Belgien och Italien. De palestinska områdena hittas på plats 109 och grannländerna ännu längre ner. Länderna i regionen har under de senaste åren gått i riktning mot allt mindre demokrati, medan Israel haft en stigande trend.

Adaktusson sammanfattar analysen med att konstatera: ”Israel över tid är Mellanösterns enda stabila demokrati – landet har länge varit ledande när det gäller demokratiska reformer och respekt för mänskliga rättigheter. I en svårt sargad region där några av världens mest auktoritära regimer styr och där den dystra trenden är att demokrati försvagas, är detta en enastående utveckling”.

Han frågar när Sverige ska få se en ny och balanserad Mellanösternpolitik. ”Kommer regeringen att stå upp för demokratin – och Israel?”

Jag är förstås benägen att kommentera hans fråga med ”Knappast”, men man vet ju aldrig. Adaktusson belyser ändå en sida av verkligheten som ganska sällan presenteras balanserat i svenska medier. Därför är det värt att notera hans  inlägg i debatten (som förstås gäller den svenska politiken, men som ämne också är aktuellt i Finland och resten av Europa).

Läs Adaktussons debattartikel på Aftonbladet

Bild från Wikipedia: I99pema

Kategorier: Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.