Atmosfären är avgörande – #pingstpastor

glbar_ppk19Glyn Barrett från Audacious Church i Manchester talade på Pingst Pastor Konferens 10.1.2019 om atmosfärens avgörande betydelse.  ”If you change the atmosphere things will grow”.

Här några korta anteckningar från undervisningen.

1  Mos 1:1-3a: I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. Jorden var öde och tom, och mörker var över djupet. Och Guds Ande svävade över vattnet.
Gud sade…

I skapelsen Gud använde dagar för att skapa form och ramar, och ännu fler för att skapa rätt förutsättningar (atmosfär) för livet.

Atmosfären ger oss möjlighet att andas, ger oss skydd, reglerar klimatet och hjälper oss att flyga. Den här konkreta förståelsen av den fysiska atmosfären ger oss också en parallell till gemenskapens atmosfär, känsla, tankemiljö.

Ger församlingen människor rum och möjlighet att andas? Känner sig människor sig trygga i församlingen? År upplevelsen positiv och med jämn kvalitet? Får människor utrymme att växa och ”flyga”?

Luk 8:40-56 När Jesus kom tillbaka välkomnade folket honom, eftersom alla väntade på honom. Då kom det fram en man som hette Jairus och var föreståndare för synagogan. Han föll ner för Jesu fötter och bad honom komma hem till honom, för han hade en enda dotter, i tolvårsåldern, och hon var döende.
På vägen dit trängde sig folkmassan nära Jesus. Där fanns en kvinna som hade haft blödningar i tolv år och inte kunnat bli botad av någon. Hon kom bakifrån och rörde vid hörntofsen på hans mantel, och genast stannade hennes blödning.
Jesus frågade: ”Vem var det som rörde vid mig?” Alla nekade, och Petrus sade: ”Mästare, hela folkmassan trycker och tränger sig inpå dig.” Men Jesus sade: ”Någon rörde vid mig. Jag kände att kraft gick ut från mig.” När kvinnan insåg att hon var upptäckt, kom hon darrande fram och föll ner för honom. Hon förklarade inför allt folket varför hon hade rört vid honom och hur hon genast hade blivit botad. Jesus sade till henne: ”Min dotter, din tro har frälst dig. Gå i frid.”
Medan han ännu talade, kom någon från synagogföreståndarens hus och sade: ”Din dotter är död. Besvära inte Mästaren mer.” Jesus hörde det och svarade honom: ”Var inte rädd. Bara tro, så blir hon räddad.” När han kom fram till huset lät han ingen följa med honom in utom Petrus, Johannes och Jakob och flickans far och mor. Alla grät och sörjde henne. Men Jesus sade: ”Gråt inte. Hon är inte död, hon sover.” Då hånskrattade de åt honom, för de visste att hon var död.
Men han tog flickans hand och ropade: ”Flicka, stå upp!” Hennes livsande återvände, och hon reste sig genast. Sedan sade han till dem att ge henne något att äta. Hennes föräldrar var helt utom sig av häpnad. Men Jesus befallde dem att inte tala om för någon vad som hade hänt.

En atmosfär av sjukdom och död dominerade situationen. Men Jesus kom med en  atmosfär av hopp och liv och kraft. Atmosfären är påtaglig, kännbar och avgörande. Så hurdan atmosfär har ni i er församling? ”Atmosphere is tangible”.

Ofta är det minoriteten som sätter prägel på atmosfären. Om inte ledaren tar ansvar för atmosfären så är det antagligen någon annan som dominerar den. Atmosfären behöver byggas på Ljuset och Livet! Tala inte så mycket om mörkret, tala mer om Ljuset! En bra atmosfären är visionsrelaterad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: