50 svåra länder 2019

Update 2020 hittar du här

od_svarlan19_650Under 2018 levde 245 miljoner kristna under svår förföljelse i länder som organisationen Open Doors identifierar som de 50 svåraste länderna just nu. Sedan 1993 har Open Doors systematiskt studerat och registrerat förhållandena i världens länder och publicerat information om förtrycket och förföljelsen. Under 2000-talet har förföljelsen av kristna ökat kraftigt och Open Doors har identifierat 8 olika orsaker.

Orsaker till förföljelse av kristna i världen
1. Islamistisk extremism – vanligt i Mellanöstern men också i t.ex Nigeria och andra länder söder om Sahara. Stora delar av Irak och Syrien har tömts på kristna pga av förföljelsen.

2. Religiös nationalism – vanligt i Indien, Turkiet, Nepal och Bhutan. Hindunationalismen driver en tolkning av historien där man ser kristendomen som något kolonialismen fört in och därför inte hör till landet. De kristna minoriteterna blir därför alltmer trängda och direkt förföljda.

3. Etniska motsättningar – vanligt i Afghanistan, Mexiko
Etniska motsättningar orsakar fientlighet och våld mellan folkgrupper. Det drabbar inte bara kristna, men i vissa länder sammanfaller etniska och religiösa motsättningar så att det drabbar kristna.

4. Förtryck från andra kristna – vanligt i Ryssland
Eftersom den ortodoxa kyrkan allierat sig med staten och stöder en nationell identitet kopplad till ortodoxa kyrkan har det lett till förföljelse och trakasserier av andra kristna grupper och kyrkor.

5. Kommunistiskt förtryck – vanligt i Nordkorea, Kina
Nordkorea har länge toppat listan på länder där förföljelsen av kristna pågått systematiskt. Förföljelsen bygger på statens ateistiska hållning och ledarens rädsla för konkurrerande lojaliteter.

6. Diktatorisk paranoia – vanligt i Zimbabwe, Venezuela
I länder som leds av diktatoriska politiker kan kristna ses som ett hot mot ledningens auktoritet och blir då lätt föremål för förföljelse helt oberoende av ledarens politiska ideologi. Det handlar då ofta om att den enväldige ledaren utvecklar paranoia.

7. Sekulär intolerans – vanligt i Sverige
När sekularismen görs till enda tolkningsmodellen som alla måste böja sig under blir den till en tvingande ideologi som söker att tysta och rensa ut alla avvikande röster. Trots att sekularismen hjälper samhällen att separera kyrka och stat så kan den växande intoleransen mot det religiösa resonemanget skapa kännbar fientlighet även mot kristna i kommunikation och relationer.

8. Organiserad korruption – vanligt i Colombia, Mexiko
I länder som saknar fungerande rättsstatliga institutioner och som därför har hög grad av brottslighet och korruption utsätts även kristna för stor fara.


50 svåra länder 2019
Här den aktuella listan publicerad i januari 2019. För mer information om hur listans uppgifter samlas in och analyseras – gå till Open Doors hemsida.

svarlan19_

Extrem förföljelse

Trackbacks

  1. […] update: 50 svåra länder 2019 […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: