Pingströrelsen ger socialt engagemang ett nytt ansikte

gp_soceng_450Den globala pingströrelsen har gett kristet socialt engagemang ett nytt ansikte. Pingströrelsen är inte bara världens snabbast växande kyrka utan har även ett växande inflytande då det gäller att förbättra levnadsförhållandena i sina lokalsamhällen.

Detta överraskande besked ger forskarna professor Donald E. Miller och Tetsunbao Yamamori som under fyra år besökte 20 länder i fyra världsdelar och gjorde hundratals intervjuer. De sammanfattade sina observationer in boken Global Pentecostalism. The new face of christian social engagement.

Holistisk syn på uppgiften att vara kyrka
Man konstaterar – helt riktigt – att pingströrelsens framtoning varierar starkt – men att man under denna resa lagt märke till en växande trend: Rörelsen har under senaste år fått en mer holistisk syn på sitt uppdrag som kyrka och arbetar medvetet socialt för att på detta sätt påverka sina närsamhällen. I sin sammanfattning av forskningsprojektet konstaterar man att dessa ”progressiva” pingstvänner istället för att försöka reformera sociala strukturer eller utmana regeringarnas policy arbetar för att skapa en alternativ social verklighet. Under resan fascineras författarna av hur att dessa pingstkyrkors förkunnelse och aktiviteter så kännbart påverkade de samhällen de verkade i.

Största delen av boken innehåller beskrivningar om pingstförsamlingars sociala arbete i Afrikas storstäder, i Indiens slum och Syd Amerikas drogkvarter. Författarna noterar att socialistiskt tänkande kommentatorer ofta ser opolitisk aktivitet som naiv – pingstkyrkor problematiserar inte t.ex. kapitalism utan fungerar inom de politiska omständigheter som råder. De ser sig inte som politiska aktörer utan betjänar sina samhällen utifrån sin identitet som Jesu efterföljare ser sig i det sociala arbetet som ”Kristi händer i sin stad”.

Teologin banar väg för demokrati och mänskliga rättigheter
Pingstkyrkorna utgår i sin undervisning att mänskan är skapad till Guds avbild och har därmed fått sitt värde och att alla därför är lika inför Gud. Det ger alla mänskor rättigheter – oavsett om de är fattiga, kvinnor eller barn.

– De här värderingar är helt fundamentala för att kunna skapa ett demokratiskt system, konstaterar författarna. På längre sikt kommer pingstvännernas förkunnelse bana väg för ett  jämlikt samhälle med respekt för mänskliga rättigheter.  Kanske de kommer att gå längre och inspirerade av Gamla testamentets profetrörelser arbeta för att upprätta social rättvisa, säger Miller & Yamamori.

Ett annat intressant fenomen som belyses i boken är den sociala rörlighet pingstförsamlingarna bidrar till. I flera intervjuer berättar personer i Syd Amerika, Asien och Afrika om hur deras liv i droger, kriminalitet och misär efterhand förvandlades efter att de mött Jesus och fått en stödjande miljö i sin församling. Dessa klassresor från fattigdom och drogberoende till fungerande liv ger tusentals familjer en ny levnadsstandard, höjer utbildningsnivån och lyfter samhällen och ekonomi. Bokens beskrivning av kyrkornas samhällspåverkan stöder tesen: ”Förvandlade mänskor förändrar samhället”.

Det är sällan den omfattande kristna expansionen i u-länderna uppmärksammas såhär konkret. Församlingarnas medvetna sociala insatser att betjäna sina städer och byar ger av allt att döma mätbara resultat. Det här lyfts sällan fram i de sekulariserade samtal kring utvecklingsarbete vi är vana med på våra breddgrader.

Kenneth Grönroos

kennethg_200

Fotnot:
Global Pentecostalism – the new face of Christian social engagement. Författare: professor Donald E Miller och Tetsunao Yamamori.

Miller är professor i religion vid Universitetet i Kaliformien och Tetsunao Yamamori har verkat som President och ledare för organisationen Food for the Hungry International.

Boken innehåller material som samlats in under resor i 20 länder i Afrika, Asien, Latin-Amerika. (Västra Europa, USA, Australien och Canada är utanför undersökningen)

Boken innehåller många case-studies där författarna dels punkterar en del av de stereotypier som kopplas till Pingströrelsen och dels ger en nyanserad och intressant vidgad förståelse för rörelsen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.