Goda råd om ”stafettväxlingen” – #pingstpastor

gusny_ppk19Gustaf Nyström, pastor i Helsingborg, talade i ett av seminarierna på Pingst Pastor Konferensen 2019 om generationsväxlingens utmaningar och möjligheter i församlingen med avstamp i berättelsen om Abram och Lot i 1 Mos 13:1-11:

Så bröt Abram upp från Egypten och begav sig till Negev med sin hustru och allt han ägde, och Lot var med honom. Abram var mycket rik på boskap och på silver och guld. Han färdades från lägerplats till lägerplats, från Negev ända till Betel, platsen där hans tält hade stått förut mellan Betel och Ai och där han förra gången hade rest ett altare. Där åkallade Abram Herrens namn.

Lot, som följde med Abram, hade också får och kor och tält, och landet kunde inte livnära dem där de bodde i samma område. De hade så mycket boskap att de inte kunde bo tillsammans, och det uppstod tvister mellan Abrams och Lots herdar. Dessutom bodde kananeerna och perisseerna i landet vid den tiden. Då sade Abram till Lot: ”Inte ska det vara någon tvist mellan mig och dig eller mellan mina herdar och dina. Vi är ju bröder. Ligger inte hela landet öppet för dig? Skilj dig från mig. Vill du åt vänster så går jag åt höger, och vill du åt höger så går jag åt vänster.”

Lot lyfte blicken och såg hela Jordanslätten, som överallt var rik på vatten. Innan Herren ödelade Sodom och Gomorra var den nämligen som en Herrens lustgård, som Egyptens land, ända till Soar. Och Lot valde hela Jordanslätten åt sig själv. Han bröt upp och drog österut, och de skildes från varandra.”

Låt A & L representera den äldre och den yngre generationen. Trygghet, erfarenhet, tyngd vs energin, orädsla, nya idéer, formbarhet. Då landet inte kunde livnära dem så beslöt man att gå skilda vägar — då är frågan: Var det enda lösningen att man gick skilda vägar? Jag tror inte det.

 1. Abram lär Lot. Han tog Lot med sig och de lever och arbetar tillsammans. Abram lägger grunden även för Lots liv. Han är generös mot Lot. Han investerar en del av det han har till nästa generation. Har du en Lot? Finns det någon vid din sida, som du investerar i? Släpp in nästa generation i din värld. Ber du med din Lot? Those who pray together, stay together… Ditt stöd, din uppbackning och dina förböner är omistliga för nästa generation – kanske inte alltid alla dina åsikter och metoder. Men att ge plats och utrymme för nästa generation är nödvändigt för en bättre framtid. Stafettväxlingen är värd att göra bra.
 2. Anledningen till separationen. Lot lyckades bra och hans resurser och rikedomar började synas och ta plats. Lot och hans herdar tänkte och handlade annorlunda än Abram och det blev konflikter. Lot började ta plats. Om nästa generation hörs det. Finns det utrymme för det? Eller blir det trångt och tvister? Kanske inte stor kris men det börjar skava här och där. Det kanske var harmoniskt mellan Abram och Lot, men i cirklarna utanför blev det spänningar. För Abram och Lot blev lösningsmodellen att separera. Men det kan inte vara den enda lösningen för oss. Är du beredd på trängseln?
 3. Abram ursäktar sig och Lot gör fel. Abram tar initiativet till separationen, ger Lot ansvaret för valet. Lot väljer egoistiskt ”för sig själv”. Tar du ansvar för Lot? Den yngre generationen har en tendens att tänka utifrån sitt eget perspektiv och ”välja för sig själv” och det är inte klokt. Som äldre ledarekan du var ett engagerat bollplank, välj att inte ”gå hem”. Abram backade från sitt ansvar och separationen blev ett faktum. ”Abram blev sysslolös och Lot blev faderlös”.

Några råd för att undvika tvister, strider och separation:

 1. Bygg relation, förtroende
 2. Visionsmötet är viktigare än församlingsmötet
 3. Bli inte rädd för frågorna
 4. Håll dig uppdaterad
 5. Du behöver inte förstå, men var generös med utrymmet
 6. Ansvar och mandat hänger ihop
 7. Vi (den yngre generationen) behöver få göra våra egna misstag
 8. Väj att inte känna dig åsidosatt
 9. Ge det vidare! Läs Egil Svartdahls bok!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.