Joel Halldorf: Sekulariseringsteorin är död – Gud lever

jhalld_ppk19_840Joel Halldorf inleder med att referera till en förutsägelse 1968 om att religionen skulle dö ut i världen – men nu femtio år senare är 84% av världens befolkning religiösa. Och det är en växande grupp, man räknar med att den växer till 87%. (Seminarium på PingstPastorKonferens 2019, #pingstpastor )

Även i det sekulariserade Sverige besöker 10% av befolkningen kyrkan för gudstjänst minst en gång i månaden. 79% tillhör lutherska kyrkan. 340.000 tillhör frikyrkor. 300.000 går i 1-majtågen, men 1 miljon går i kyrkan på 1a advent. Men det skrivs inte mycket om det. I ett samhällsperspektiv så är kyrkorna fortfarande en idéburen rörelse då andra sådana tynar bort.

Samtidigt så är det verklighet att 90% inte går till en gudstjänst, så språkbilder och förståelse av religiös tro, förloras. Därför uppstår ofta missförstånd i media och i samtalet i samhället om trosrelaterade frågor.

Bland de icke-kyrkliga människorna är det inte ateism som dominerar utan snarare andra former av religiösa tjänster som är inriktad på ”mina behov” och tar form av ”specialsydda tjänster som jag kan konsumera efter behag”. Det finns ett stort intresse av det ”övernaturliga”.

Det postsekulära Sverige
Det sekulära är inte normen. Robusta religiösa minoriteter – som inte försvinner. En bred sekularisering som föder nyfikenhet men också oförståelse. Traditionell tro ersätts inte med ateism utan med en vagare individualistisk tro och konsumistisk ”nyhedendom”.

En del uppfattar religionen som ett hot mot demokratin och den önskade samhällsutvecklingen. Man har en tendens att koppla ihop den kristna kyrkan med snäv konservativ politik. Ändå är det så att historikerna kan påvisa att särskilt i frikyrkorna utvecklades en demokratisk samhällsrörelse som tränade människor i påverkansmetoder och processer. Det finns en tydlig korrelation mellan demokratiutveckling och väckelserörelser i hela världen. (Artikelreferens kommer senare)

Det är tid (igen) för församlingar att ta initiativ i sociala verksamheter som skolor, daghem, vårdinstitutioner osv. De blir pelare som skapar och bär upp kulturen med sin kristna värdegrund och människosyn, På det sättet påverkas det lokala samhället på flera plan.

Vägar för vittnesbörd
– berätta en annan berättelse om det moderna Sverige
– den lokala församlingen är världens hopp
– en normal del av samhället, utan att bli normala
– institutioner – kristna kulturen

Joel Halldorf är skribent på Expressen, tidningen Dagen, aktuell med boken ”Gud: Återkomsten”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.