Patrik Hellström ny ledare för FSP

ph_fsp241118Lördagen den 24 november 2018 blev Patrik Hellström vald och välsignad till att leda samarbetet mellan de olika svenskspråkiga pingstförsamlingarna (FSP) i Finland. Han har lång erfarenhet av nätverket genom arbetet i olika församlingar och som huvudredaktör på tidningen Livet. För närvarande är han föreståndare för Elimförsamlingen i Jakobstad och har delat sin tid mellan församlingen och tidningen. Nu kommer han också att ta ett ansvar för att leda församlingsnätverkets samverkan och utveckling under 3 år framåt i rollen som nationell ledare för FSP.

Under installationshögtiden i Sion-kyrkan i Vasa, blev han välsignad till uppgiften av närvarande medlemmar i föreståndarrådet. Föreståndarrådets avgående ordförande, Kenneth Grönroos, som själv avtackades för drygt 40 år av tjänst inom rörelsen, ledde installationsakten.

Patrik höll sedan ett ”linjetal” då han lyfte fram några saker som han ser som centrala och viktiga inom pingströrelsen. Tillsammans med övriga församlingsledare vill han utveckla rörelsen att bättre kunna möta utmaningarna i ett post-kristet, multikulturellt och flerspråkigt samhälle.

Här kortfattat några huvudtankar från hans tal:

Patrik Hellström: Några VIKTIGA FOKUS FÖR PINGST nu och i framtiden

Folkligheten – nära relation till människorna, tala så att folk förstår, låta sig beröras av vad som händer i samhället. ”Kyrka som känner pulsen av det som händer just nu”, reagera på och förstå trenderna, inte bli institution utan uppskatta snabbheten i förändringarna. En röst för de svaga, vi är ljus och vi är salt. 1 Kor 9:20, 22-23
Missionaliteten – mission har alltid präglat pingströrelsen, en församlingsbyggarrörelse. Missionärerna lämnade inte kvar bara missionsstationer utan levande församlingar som nu har vuxit många gånger om. ”Vi är lokala, nationella och globala på samma gång.”
Engagemanget – det personliga engagemanget är en central del av vår teologi, alla är kallade att vara med i bygget. Apg 2:17-18, 21. Alla upplevde den helige Ande, ”en låga på varje huvud”. Ju fler som är engagerade, medansvariga visionsbärare, desto bättre genomslagskraft. Andens uppfyllelse leder till engagemang. ”Jag hoppas vi kan bevara pingstväckelsen i pingströrelsen”.
Barnen och de unga – Ords 22:6, Matt 9:36-38 Viktigt att vi lägger stor vikt vid barn & ungdomsarbetet. 80% av dem som kommer till tro kommer genom en vän, 80% av dem är under 25 år. Andligt föräldraskap behöver vara centralt, en norm, att lämna över  stafettpinnen blir normalt, avsiktligt – Matt 9:36 – be om arbetare. ”Barn & ungdomsarbete i alla regioner måste vara ett mål.”
Bevara den helige Andes smörjelse – 2 Kor 3:6, Gal 5:25, 1Tess 5:19
Låt den helige Ande komma in och styra alla aspekter av vårt arbete – så att vi får en profetisk ledning att göra rätt sak i rätt tid på rätt sätt… Den pentekostala rörelsen har ritat om den religiösa kartan under 1900-talet. Betona den helige Andes uppfyllelse i undervisningen. Församlingen ska vila på apostlarnas grund – också i strukturen – ”vi är inga föreningar, vi är kyrkor” 
Kärleken till bibelordet – 2 Tim 3:14-17. Församlingen – sanningens pelare och grundval. ”Han blev predikad bland folken”
Enheten i Kristi kropp – Ef 4:3, Ef 4:11-16. Vi behöver knyta starka band i det lokala sammanhanget, ömsesidig nytta, sök Andens enhet. Värna om Andens enhet i den egna församlingen och till andra i nätverket.
Kultur av hedersbevisning – Vi behöver ha som självklar vana att hedra dem som gått före, tacka dem som arbetat, offrat, och satsat i många år. Likaså att hedra och visa uppskattning över unga och medelålders som offrar karriär för tjänst i Guds rike och/eller som ger av sin tid vecka efter vecka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: