Förlåtelse i fokus på Syyspäivät 2018

IMG_5804Under en rad år har den lutherska kyrkan och pingstkyrkan i Finland fört samtal om gemensam tro och skillnader i förståelse och praxis. Processen har pågått i decennier och nu nått en punkt då man vill markera ömsesidig respekt och också ”röja bordet” från oförsonlighet och avog inställning. Under en samling i början av Syyspäivät bad Finlands ärkebiskop Tapio Luoma från lutherska kyrkan och Klaus Korhonen från finska pingst om förlåtelse för gångna tiders felaktiga tankar, ord och handlingar.

Under samlingen gav Jouko Ruohomäki en del exempel på hur lutherska kyrkan i pingströrelsens början för hundra år sedan ofta uttalade sig nedsättande om pingströrelsen, men också hur pingströrelsens representanter också sagt och gjort saker med hårda attityder.

Nu ville man markera att avslut på oförsonligheten och att man i stället vill fortsätta med att respekterar varandras olikheter och välsigna varandras tjänst inför Gud. Det var en gripande och uppriktig ceremoni som bottnar i många års samtal och ökande ömsesidig förståelse. Det ska bli intressant att se hur det ”sipprar ner” till kyrkor och människor i lokala sammanhang.

Förhoppningsvis kan det förlösa mer positivt samarbete och goda relationer – en av föresatserna i försoningsprocessen var att man nu ska vara mån om att ”tala gott om varandra”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.