Så här läser vi Bibeln

En kristen som menar sig tro på Jesus baserar tron på den kunskap om Gud som förmedlas genom Bibeln. Inte bara det, utan också på den sammantagna erfarenheten som förmedlas genom den lokala församlingen som man kommit i kontakt med. Inte bara det, utan också på den personliga erfarenheten av Andens tilltal och närvaro i vår verklighet.

Men Bibelns texter är utgångspunkten och tron förutsätter ett mått av kunskap om Gud som hämtas just från Bibeln. Därför är gemensam och enskild bibelläsning en nödvändighet. En faktor i sekulariseringen av ”kristna samhällen” är att bibelns budskap blir mindre känt och mindre närvarande i människors sinnen och det avspeglas sedan i värderingar, prioriteringar, livsstil och livsval. Vad som är hönan och vad som är ägget kan diskuteras, men klen bibelkunskap och klen tro går ofta hand i hand.

En amerikansk bibelorganisation, Crossway, har publicerat en rad intressanta grafer som beskriver hur bibelläsningen ser ut hos de drygt 6.000 personer man ställt frågor till. Hur väl den stämmer med nordiska bibelläsare kan man bara spekulera i, men antagligen finns det en del likheter.

När läser du Bibeln?
biblas1_650

Enligt undersökningen så läser 50-70% av de tillfrågade bibeln på morgonen  och 10-30% på kvällen. Pastorer läser oftare än andra på morgonen, medan fler ogifta läser bibeln på kvällen. Ganska små skillnader dock. När man frågade om hur många dagar under en månad som man läste så var det morgonläsarna som hade flest bibelläsningsdagar. Kan helt enkelt bero på att morgonrutinerna är lättare att upprätthålla regelbundet, på kvällen kan det oftare uppstå variationer som stör läsningsplanen.

Vilka verktyg har du i din verktygslåda?
biblas2_650

Ganska många bibelläsare använder sig av kommentarer av andra för att förstå texten bättre, man kollar andra översättningar, markerar med färg eller skriver egen ”journal” på sina tankar om texten. En viss skillnad mellan män och kvinnor är tydlig – särskilt när det gäller egen kommentartext eller färgmarkering/understreckning.

Den som har en smarttelefon har också flera verktyg tillgängliga – dels finns det ordförklaringar och kommentarer i olika bibelappar och dels finns det på nätet en stor mängd resurser. Det har aldrig varit lättare att hitta verktyg för att studera bibeln.

Crossway som gärna uppmuntrar bibelläsning med egna textkommentarer (journaling) har en bibelvariant där varannan sida är tom för att ge plats för den egna texten. Men det kan naturligtvis göras på många olika sätt.

Vad läser du oftast och vad är svårast att förstå?
biblas3_650

Det är knappast en stor överraskning att kristna läser nya testamentets (NT) texter oftare än gamla testamentet (GT). GTs texter upplevs svårare att förstå, särskilt profeterna. I församlingen kan behövas strategier för att göra GTs texter mer begripliga.

Fördelar med och hinder för bibelläsningen

De tillfrågade beskrev följande fördelar med bibelläsningen:
1. Jag värdesätter möjligheten att lära mig mer om Gud, om mig själv, om frälsningen mm.
2. Mitt liv påverkas och förändras genom det jag läser
3. Jag upplever mig bättre förberedd  och utrustad för att stå emot frestelser och synd
4.  Jag upplever mig bättre utrustad för att hjälpa andra

Samtidigt fanns det hinder:
1. Jag upplever att jag inte har tillräckligt med tid för bibelläsning
2. Jag saknar motivation och självdisciplin
3. Jag känner mig nedslagen
4. Jag kämpar med att leva enligt bibeln i mitt vardagsliv

Om bibelläsningen har så många goda effekter som listades ovan, så är det värt att satsa lite tankekraft på hur man kan röja undan hindren för bibelläsningen.

Tid finns sällan av sig själv – kanske stundvis på semestern. Att skapa en morgon- eller kvällsrutin där bibelläsningen ingår är antagligen den bästa chansen för vanliga bibelläsare att få till det. Motivation och självdisciplin kan bara förstärkas genom att man börjar se bibelläsningen som viktigare än mycket annat – för det behövs redan stödet från andra troende, från församlingen. För att leva enligt bibelns värderingar och tillämpa Jesu och apostlarnas undervisning i sitt eget liv behöver man också andra som uppmuntrar och hjälper till – det här behöver därför vara en viktig prioritering i alla församlingsgrupper.

Fram för mer enskild och kollektiv bibelläsning, alltså.

Vilka böcker läses oftast?
biblas4_650

Kategorier: Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.