Teologisk biblioterapi med Halldorf och Hagman

halhag_300Tidningen Dagen skriver (3.6.18) om biblioterapi och tar upp några ämnen som kunde vara nyttig och hälsosam läsning om man skulle hitta de rätta böckerna. De tar hjälp av Joel Halldorf och Patrik Hagman som tar upp teologiska frågor och litteratur i sin ”Läsarpodd” som Dagen startade för tre år sedan.

Halldorf/Hagman ger förslag på böcker som kan hjälpa läsaren att få svar på sina frågor och vidga sitt perspektiv – och därigenom (kanske) bidra till ett ökat välbefinnande. Det är åtminstone tanken med biblioterapin. Det finns inte någon garanti för att läsningen har den effekten för alla – men det skadar knappast att pröva. Det gäller ju att dina frågor och böckernas resonemang möter varandra för att ditt välbefinnande ska få sig en kick uppåt.

Biblioterapi beskrivs av Wikipedia så här ”Tyngdpunkten ligger på ett ökat välbefinnande, som har en läkande och helande effekt under tiden man funderar över det man läst och kanske diskuterar det med andra. På detta sätt kan minnen och erfarenheter kläs i ord, vilket ger en distansering och förståelse om tunga och besvärliga upplevelser och problem. Det kan också vara till hjälp att få distans och nya infallsvinklar på sin livssituation.”

Här några förslag av Halldorf/Hagman till din sommarläsning:

Om du vill bekanta dig med resonemang kring kristen tro och islam så finns det en bok som är skriven av Johannes Sandgren och heter ”Jesus och Muhammed. Den sannare gudsbilden”. Om du vill få ett kristet perspektiv på miljöansvar så kan du läsa Norma Wirzbas böcker ”From nature to creation” eller ”Food and faith – a theology of eating”. Tron, döden och meningen med livet behandlas i Patrik Hagmans bok ”Sorgens gåva är en vidgad blick”. Om du tvivlar på din förmåga kan det vara hälsosamt att läsa Marilynne Robinsons romaner ”Gilead”, ”Hem” och ”Lila” som handlar om det vackra i det vanliga livet. Om du vill få perspektiv på bön och bibelläsning så föreslår Halldorf/Hagman att du bekantar dig med Hans Boersmas bok: ”Scripture as Real Presence: Sacramental Exegesis in the Early Church”. Finns på amazon…

Sedan tänker jag att kristna i alla tider upptäckt att läsandet av Bibeln har en terapeutisk, välbefinnandehöjande och perspektivöppnande effekt. Om du inte tyckte att ovannämnda böcker fyller ditt biblioterapeutiska behov så rekommenderar jag Bibelns texter – läs dem regelbundet och din blick och tanke höjs över vardagens slitsammare etapper.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: