Jakten på avgudarna i Livet

liv2_18_400Sällan har en framsida av tidningen Livet väckt så stor nyfikenhet som februarinumret detta år. Huvudämnet är ”Jakten på avgudarna” och det visar sig vara ”gamla bekanta i moderna kläder”. Men låt mig först ge en eloge till layoutaren som lyckats ge ämnet en snygg inramning – från första sidan till artiklarnas ”en sida per ämne-upplägg”. Det gav mig en känsla av att man planerat noga och att man har bra koll på antalet tecken. Att man aviserar en ”Ny, uppdaterad syndakatalog” kittlar säkert någons nyfikenhet ytterligare.

Allt börjar med det första budet. Nils-Gustav Blom ger perspektiv åt  vår förståelse av vad och varför i det första budet. Budet lyder: ”Jag är Herren din Gud. Du skall inte ha andra gudar jämte mig.” Hans resonemang leder via syndafallet till helgelse och konstaterar att ”det första budet vill skydda oss från allt som skadar oss och visa oss till honom som är livets källa.”

Den här grundläggande förståelsen av livet blir sedan utgångspunkten för de övriga skribenterna då de tar sig an ”avgudarna” i dagens värld. Andreas Forsbäck skriver om ”Människodyrkan – när människan upphöjs till en gud” och talar om hur människor kan bli föremål för andras omåttliga beundran och dyrkan. Håkan Nitovuori skriver om ”Jakten efter lycka – en återvändsgränd” och konstaterar att det finns en bedräglig lögn inbakad i tron på att det går att ”bli lycklig”, och citerar bl.a. Viktor Frankl som menade att lyckan endast kommer av sig själv ”som en icke åsyftad bieffekt av det personliga engagemanget i en sak större än man själv”. Amanda Ehn skriver om ”Habegäret och materialismen” som skapar ”ohälsosam utseendefixering – att man ska se ut på ett visst sätt och ha vissa prylar för att bli accepterad” och frågar bl.a. ”Vi är själva med och formar kulturen i våra församlingar, så varför inte föra fram en attityd där vi ser personen bakom uppgifter, och personen för vem den är i stället för hur den ser ut”. Monika Koskinen skriver om sexualiteten och menar att ”Sex ska förena och ge liv – inte söndra och härska”. Hon refererar bl.a. till #metoo kampanjen som sedan hösten klart visat hur mycket sexuella trakasserier och övergrepp som pågått och pågår på alla plan i samhället. Ett resultat av att människor kommit så långt ifrån det Gud tänkt med sexualiteten. Edward Holmberg skriver om ”Jag, mej och mitt – eller?” och lyfter fram hur  lätt det idag är att uppfatta sig som ”centrum av tillvaron, trots att vi inte är det”. Till det bidrar ett ”inomvärldsligt tänkande”. Men Bibeln pekar på att vägen ut ur denna destruktiva självcentrering går genom tron på Jesus. Patrik Hellström skriver om ”Det syndiga begäret” och hänvisar till hedonismens fallgropar och destruktiva effekter. Att göra njutningen till ett livsmål, med ”snabba kickar” som metod, leder snabbt fel. Samtidigt konstaterar han att Gud gett oss förmågan att njuta av livets goda och det är i grunden gott, men precis som med lyckan är njutningen inte huvudmålet i livet utan mer en välsignad bieffekt av ett liv med Gud på första platsen i våra liv.

Tack till redaktionen som gjort ett bra jobb med det här numret. Tidningen lyfter synnerligen aktuella teman som visar hur relevant Bibelns budskap om Gud, människan och livet faktiskt är.

Om du inte är prenumerant på papperstidningen så leta reda på någon sådan för att läsa åtminstone det här numret. Eller gå in och registrera dig på livet.prenly.com där du kan läsa Livets artiklar på din telefon eller andra webbläsare.

liv_pre_1200

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: