FSP: Ökande dopsiffror 2017

Under år 2017 döptes betydligt fler i de finlandssvenska  pingstförsamlingarna jämfört med året förut. Så pass många att vi i totalräkningen kan notera fler tillkomna än avförda. Förutom anslutna genom dop har församlingarna noterat både utflyttade/avförda och inflyttade/införda medlemmar, samt avlidna, dvs. allt som påverkar statistiken.

Här en graf som visar utvecklingen de senaste åren

fsp_dop17_650

Om man drar en snabb slutsats av grafen så ser man att år 2017 var dopsiffrorna nästan dubbelt större än under flera föregående år. Ökningen var så pass stor att rörelsen kan notera en liten nettoökning i totalt medlemsantal. Det här bryter den nedåtgående trenden i medlemsutvecklingen som pågått under flera år och år 2017 kan därför sägas vara ett exceptionellt år.

Flest dop i Betesda Church och Fila Helsinki
Vid utgången av år 2017 hade FSP/pingstförsamlingarna 2075 medlemmar. 10 församlingar har under året döpt och välkomnat 57 nya medlemmar genom dop (jmf med 32 år 2016). Det är två församlingar som har döpt fler än tio, nämligen Betesda Church i Ekenäs som döpt 21 personer och Fila Helsinki som döpt 12 personer. Sedan kommer Filadelfia Närpes, Elim Jakobstad och Pingstkyrkan Åland med 9, 6 resp 4 döpta under året. Det är också signifikativt att 18 församlingar inte döpt en enda. Jämför man plus och minus-statistiken så ser man att 7 församlingar ökat, 6 står på samma medlemsantal och 15 har minskat.

Framtiden finns i dopet
Om frikyrkoförsamlingarna och nu då specifikt församlingarna inom pingst ska ha en framtid behövs det fler personer som tror på Jesus och på församlingen och som därför också är beredda att genom dopet överlåta sig till Kristus och församlingen. Därför behöver undervisningen i lärjungaskap självklart innehålla dopundervisning så att de som blivit troende förstår att de ska låta döpa sig och ansluta sig till församlingen även ”formellt”. Kanske en orsak till låga dopsiffror tidigare generellt, och hos flertalet församlingar fortfarande, hänger ihop med tystnad eller otydlighet kring dopets välsignelse och nödvändighet? Vad kan vi lära oss av de församlingar som nu döper många? Vad har de gjort annorlunda?

Vad gör församlingarna år 2018?dopet

Hur ska församlingar som inte döpt på flera år börja döpa igen?

Naturligtvis måste det finnas lärjungagörande processer i församlingen. Till det finns flera bidragande faktorer som hänger ihop med svaren på t.ex. följande frågor:

Hur skapa en miljö där människor trivs och får bra undervisning? Hur utveckla och kommunicera en så tydlig församlingsvision att man själv tror på den och smittar andra? Hur prata om det som är viktigt och nödvändigt, inklusive dopet? Hur återvända till grunduppdraget att göra lärjungar och döpa dem och lära dem att fortsätta uppdraget att göra lärjungar som gör lärjungar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: