50 svåra länder 2017

Update: listan för 2018 hittar du här

opdo_wowali17_1000

Här kan du läsa OpenDoors pressrelease i samband med publicerandet (11.1.17) av årets lista på länder där kristna är mest förföljda:

Förtrycket mot kristna ökar snabbast i södra och sydöstra Asien. Det visar World Watch List från Open Doors. World Watch List (WWL) ges ut en gång om året, och listar de 50 länder där förföljelsen mot kristna är som värst.

– Totalt beräknas 215 miljoner kristna i de 50 listade länderna möta förföljelse på grund av sin kristna övertygelse, säger Peter Paulsson, generalsekraterare Open Doors Sverige.

Indien är ett av de länder som ökar mest på årets WWL, och hamnar för första gången på plats 15. När Bharatiya Janata Partiet (BJP) kom till makten i Indien 2014 underblåstes en religiös nationalistisk iver, uppger Open Doors forskare, som sammanställer WWL.

Fem av sex länder, där poängen steg som mest, nns i Asien: Indien, Bangladesh, Laos, Bhutan och Vietnam. Ett annat land i regionen, Sri Lanka, är nykomling på 2017 års lista. Nepal, som inte nns med på WWL, kan komma att ta sig in på listan 2018.
– Den religiösa nationalismen driver de asiatiska länderna till allt högre positioner på listan. Det är en långvarig trend som pågått sedan mitten av 1990-talet, utan att då dra till sig någon uppmärksamhet. Men i år tror jag att vi verkligen kommer att få se vad det handlar om, säger dr. Ron Boyd-MacMillan, chef för den strategiska forskningsavdelningen inom Open Doors International.

– Denna trend är tydligast i Indien, som når sin högsta position någonsin på World Watch List. De hinduiska extremisterna kan i praktiken göra vad de vill i Indien, utan att stra as. Då kyrkan i Indien är så stor innebär det att sammandrabbningarna blir många, säger Ron Boyd-MacMillan.

Efter att BJP vann valet 2014 har våldet mot kristna accelererat i landets norra delar. Enligt Open Doors beräkningar drabbas så många som 39 miljoner kristna i området av diskriminering eller våldsamheter från hinduiska militanter.
Trots att Indien o ciellt är ett sekulärt land, står BJP och dess ledare, Indiens premiärminister Narendra Modi för en vision om ekonomisk upprättelse och en hinduisk renhet. 2014 röstades den ine ektiva och korrupta regeringen bort, och BJP fyllde det tomrum som uppstod.

– De osäkra regeringarna i Indiens grannländer, som i huvudsak är hinduiska eller buddhistiska, har insett att det är ett kraftfullt verktyg att vädja till den religiösa identiteten för att befästa den egna maktpositionen, framför allt på landsbygden, säger Boyd-Mac- Millan.

TOPP 10

Nordkorea intar återigen förstaplatsen på listan. Nordkoreas diktatoriska regim saknar motstycke i sin entlighet mot religion. Kristna tvingas gå under jorden och saknar kontakt med varandra. Om deras tro upptäcks riskerar de att hamna i arbetsläger eller till och med att dödas. Även deras familjer stra as.

Jemen är ny på topp 10. Landet klättrar från plats 11 (2016) till plats 9 i årets WWL. Landet be nner sig i inbördeskrig där situationen riskerar att förvärras.
– Mitt i alltsammans står de kristna i landet, där en majoritet av dessa konverterat får islam, säger Peter Paulsson.

– Att konvertera från islam straffas med döden. De militanta sunnimuslimerna har aktivt riktat in sig på att döda de kristna. Kriget har gett upphov till en kraftig ökning av förföljelsen. Förövarna är för det mesta islamistiska extremister. De shiamuslimer som tillhör huthi-klanen är också väldigt intoleranta, om de får reda på att någon konverterat till kristendom, säger han.
– De kristna i Jemen attackeras av både sunni och shiamuslimer, det spelar ingen roll vem som har makten, säger han.

Somalia hamnar numera på plats nummer 2 (från plats 7 år 2016) och är bara en poäng från Nordkorea. Trots att det kanske bara nns ett 100-tal kristna i landet, med en befolkning på 10 miljoner invånare, innebär det utpräglade stamsamhället i Somalia att varje muslim som konverterar till kristendom riskerar att dödas om de upptäcks.

Nio av de tio länderna i topp på 2017 års lista fanns i topp på 2016 års lista: Nordkorea, Somalia, Afghanistan, Pakistan, Sudan, Syrien, Irak, Iran och Eritrea.

ANDRA TRENDER PÅ TOPP 50

Medelpoängtalet för alla de 50 länderna på World Watch List har ökat något jämfört med 2016 års lista.
– Länder i Mellanöstern och Nordafrika blir antingen mer radikala eller mer diktatoriska. Länder som Egypten, Jordanien och Algeriet är sådana som slår till mot extremister, säger Boyd-MacMillan.
Extremister har friare händer i de afrikanska länderna söder om Sahara, där islamistisk extremism blivit ett nytt normalläge.

OM WORLD WATCH LIST

World Watch List mäter graden av frihet de kristna har att leva ut sin tro inom fem olika områden: privatlivet, familjelivet, sociala nätverk, kyrkolivet, livet som medborgare. I ett sjätte mätområde mäts förekomsten av våld mot kristna. Insamlad data och statistik översätts till poäng och länderna rankas sedan efter den totala poängsumman. Open Doors forskningsmetoder och resultat har genomgått en oberoende granskning av International Institute for Religious Freedom (IIRF).

World Watch List är ett resultat av ett års pågående forskningsverksamhet, och listan sammanställs av Open Doors forskningsenhet. Under rapporteringsperioden intervjuas nyckelpersoner i olika länder, som i sin tur intervjuar personer i sina respektive nätverk. Man mäter också graden och förekomsten av våld mot kristna. Våld leder ofta till stora rubriker men är sällan en påtaglig realitet för kristna i länderna på World Watch List, det är däremot det vardagliga förtryck som många kristna världen över möter.

Open Doors har gett ut WWL varje år sedan 1993. Open Doors är en internationell organisation som är verksam i över 65 länder. Vårt arbete tog sin början 1955, då en holländsk missionär, broder Andrew, började smuggla biblar bakom järnridån. År 2008 öppnade Open Doors ett kontor i Sverige, med bas i Örebro.

Kategorier:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.