50 svåra länder 2016

opdo16_600

 

update: listan för 2018 hittar du här

Organisationen Open Doors följer kontinuerligt med utvecklingen i världen och uppdaterar varje år sin lista över 50 svåra länder. Länder där det är svårt att vara en kristen. Där våld, hot och diskriminering är en ständigt återkommande del av statlig och/eller religiös verksamhet.

År 2015 går till historien som ett av de värsta åren i mannaminne när det gäller förföljelse av kristna i världen. Då hade redan 2014 varit värre än tidigare år. Utvecklingen ser inte heller ut att gå mot det bättre, så rapporterna om förföljelse kommer att nå oss allt oftare.

Förföljelsen tilltar mest i Mellanöstern, Afrika och centrala delar av Asien. De självutnämnda kalifaten med extrema islamister utbreder sitt inflytande över allt fler gränser. Rädslan för extrem islamism får också andra muslimska regimer att ta ett hårdare grepp om befolkningen ofta kombinerat med en hårdför nationalism med kontroll och begränsningar som följd. Många länders statsskick och strukturer förfaller med följden att militanta och våldsamma grupper kan härja fritt och terrorisera befolkningen.

Open Doors uppmanar alla kristna som tar del av nyheterna och hör om de förföljda kristna att be för de lidande kristna i världen. Dels för dem personligen för att de ska orka stå fasta i sin tro trots svårigheter och hot. Dels för ländernas utveckling i stort, att krafter som längtar efter frihet, rättvisa och broderskap ska få större inflytande och att fred och lugn skulle få råda där det överhuvudtaget är möjligt.

Open Doors webbsidor hittar du mycket information om förföljelse av kristna världen över – och du kan ladda ner deras årliga World Watch List med de 50 svåraste länderna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.