Ref500 i Sibbo samlade 700

Ref500_luento_korr_980Under hösten har det hållits fyra föreläsningar i Sibbo festsal på temat Bibeln. Föreläsningsserien ordnades med anledning av Reformationen 500 år och med särskilt fokus på att man då började översätta Bibeln till folkens språk. Bibelns betydelse för Finland rent historiskt kan inte förnekas, men under de fyra föreläsningskvällarna var inriktningen mer personlig. Vad har Bibeln betytt och vad betyder den idag för fyra rätt välkända Sibbobor?

Först ut i september var pianisten Hillel Tokazier som berättade personligt om sin uppväxt med att läsa och höra läsas ur Skrifterna i synagogan. Men också hur Nya testamentets texter småningom blev en del av hans Bibel. En musikalisk fest för alla åhörare – konstnärens Bibel i fokus.

I oktober fick åhörarna höra den personliga resan för Minna-Maaria Sipilä genom livet och vad Bibeln kommit att betyda särskilt i svåra kriser. Hon betonade vikten av att ta som vana att själv läsa bibeln regelbundet och beskrev hur hon gjort just det och när krisen slog till och hon inte orkade läsa så kom ändå ord av tröst, uppmuntran och vägledning ur hennes inre – Bibeln som reskamrat i livet.

I növember kom många för att lyssna till Tommy Hellsten som med sedvanlig finess berättade om sitt omväxlande förhållande till Bibeln och dess texter. Men hur också många texter öppnat sig och blivit meningsfulla så småningom allteftersom livet bjudit på både motgångar och sorg. Han talade om terapeutens Bibel.

Avslutningsvis den 19 november talade läkaren Lars Ådahl om sin livsresa – där bibeln inte haft någon plats förrän livskrisen slog till i 56 års ålder. Hur han i sin nöd bad om Guds hjälp, hur tron växte under en Alphakurs och hur han sedan alltmer började upptäcka att bibeln också talar mycket om helande. Han betonade att läkarens arbete och medicinerna är bra och ska anlitas, men att det också finns mycket att upptäcka genom förbön och handpåläggning. Vilket han nu som pensionär gärna erbjuder åt alla som ber honom om hjälp. Under föreläsningen sjöng han också tillsammans med Aija Wist (pastor i finska lutherska församlingen) ackompanjerade av Seppo J.Järvinen.

Tanken med föreläsningsserien föddes i samtalet om att göra något av märkesåret Reformationen 500 år. Eftersom Raili Tanskanen (som bl.a. leder Sibbo Betanias finska grupp) också har bra kontakter med Medborgarinstitutet så öppnades möjligheten att arrangera en föreläsningsserie i samarbete med Medborgarinstitutet. Även kommunens ledare noterade serien och kommundirektören, kommunstyrelsens ordförande och kommunfullmäktiges ordförande var i tur och ordning och öppningstalade på ett föreläsningstillfälle. Det gav lite kommunal förankring åt hela serien. På det sista tillfället öppningstalade rektorn för Medborgarinstitutet.

Sammanlagt deltog ca 700 Sibbobor i dessa fyra tvåspråkiga föreläsningar om Bibelns betydelse, vilket kan betraktas som ett riktigt bra resultat när det gäller besökarantalet. Nu fortsätter en del Sibbobor att studera Bibeln t.ex. genom Alphakurser.

Även den lokala tidningen Sipoon Sanomat uppmärksammade föreläsningsserien med flera artiklar. Här kan du t.ex. läsa ett sammandrag av det som Minna-Maaria Sipilä talade om.

ref500_sip_650

Trackbacks

  1. […] Läs mer om höstens föreläsningsserie i Sibbo festsal här. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: