Föreståndare tog farväl av Stefan Sigfrids

Den 31 augusti 2017 samlades 12 föreståndare i Fila Helsingfors för att uppdatera sig om läget i församlingarna och för att planera framtida gemensamma arrangemang. Men dagen präglades också av att det var sista gången som Stefan Sigfrids fungerade som sammankallare och ordförande för föreståndarnas möte. Det blev därför en hel del ord av uppskattning och tacksamhet i samband med lunchen då föreståndarna beskrev vad Stefan betytt i deras personliga liv och i samarbetet som kolleger. Stefan har ju varit den som arbetat längst på samma plats – nästan 30 år i Sionförsamlingen i Vasa. Han har stått för positiv stabilitet, målmedveten uthållighet och nyskapande församlingsutveckling. Som nationell ledare under åren 2012-2017 har han ansvarat för arrangerandet av ledardagar och konferenser, samtidigt som han varit tillgänglig för utvecklingssamtal i församlingarna och verkat för teologisk utbildning och puffat på samfundsprocessen. Det här på 20% anställning, medan huvuduppgiften fortfarande varit att leda Sionförsamlingen i Vasa. Avskedsmöte i Sion ordnas söndagen den 17 september kl. 17.

Det som gör hans flytt lite mer dramatisk ur finlandssvenska pingsts perspektiv är att han inte bara flyttar till en annan församling utan också byter land och nätverk. 1 oktober blir han välkomnad i Filadelfiakyrkan i Stockholm där han ska ingå i pastorsteamet för ”finska Filadelfia”. Läs mer om detta här. Det är visserligen inte långt till Stockholm, och kontakten bryts ju inte, men ändå orsakar hans flytt en del ganska utmanande förändringar.

Det blir flera roller och funktioner som nu ska fyllas av andra och det var bl.a. om det här som de 12 föreståndarna samtalade. Det är också de frågorna som kommer upp på FSPs Pastorsdagar i Jakobstad ons-fre 25-27.10. Då samlas pastorer och andra ledare i församlingstjänst (eller med huvudansvar för församlingen) till några dagars samtal som man brukar varje höst. De dagarna följs sedan upp av FSPs Ledardagar i Betesda Church (Ekenäs) 9-10.3.2018, då förutom föreståndare och pastorer/anställda också alla kategorier av ledare och ansvarsbärare i församlingarna är inbjudna.

På bilden ovan från vänster: Magnus Mikander (Elim Kvevlax), Stefan Sigfrids (Sion Vasa, snart Filadelfia Stockholm), Kenneth Witick (Pingstkyrkan Åland), Rasmus Forsman (Filadelfia Borgå), Kenneth Grönroos (FSPMs ordförande m.m.), Fredrik Martin (Betesda Ekenäs), Johan Forsbäck (Fila Helsingfors), Krister Lindberg (Pingstkyrkan Vålax), Edward Holmberg (Filadelfia Närpes), Gabriel Grönroos (Betania Sibbo), Patrik Hellström (Elim Jakobstad), Nils-Gustav Blom (Betel Karis).

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.