Somkonf17: Det goda kommer inte alltid uppifrån (Egil Svartdahl)

somkonf17_eg1_650

Egil Svartdahl inledde Sommarkonferensens första samling för ledare. Hela torsdagen (29.6) är vikt för ledarskapsfortbildning och följaktligen är det logiskt att han talade om ledarskap, om att vara ledare. Han talade till 100 ledare från Pingst och Missionskyrkan som arrangerar gemensam Sommarkonferens i Vörå.

Här några plock ur hans undervisning:

Om du inte är ledare så hamnar du lätt i rollen av att vara offer. En ledare visar vägen och går före. Det goda kommer dock inte alltid uppifrån. Vad innebär ett ledarskap i 360 grader?

Här några exempel på ledarskapstyper

 1. söderut
  Någon där uppe som leder dem som är under. Det är den traditionella ledarskapstypen som byggt på att kunskap och kompetens finns däruppe. Men det är förstås inte hela sanningen.
 2. norrut
  De som är under utvärderar och avgör vad man tycker om ledaren, ”man har alltid så pass mycket inflytande att man kan göra alla ledare lite sämre” – men man kan också välja att använda sitt inflytande till att göra dem lite bättre.
 3. österut – västerut
  förekommer t.ex. i syskonrelationer, och kan slita på relationerna om ledarens vinst blir den andras förlust. Det blir att välja mellan duell eller duett med kollegerna.

Konsten att leda sig själv
1 Tim 4:12 Ingen får förakta dig för att du är ung, utan var ett föredöme för de troende i ord och gärning, i kärlek, tro och renhet.

Akta dig för projicering, dvs. att tänka att om ledaren skulle vara annorlunda så skulle allt vara bättre, om de som ska ledas var annorlunda vore det bättre eller om kollegerna och medarbetarna var annorlunda vore det bättre.

Vad kan jag göra i den situationen jag är i? Hur kan jag vara en förebild för dem jag är tillsammans med?

Kolla David 1 Sam 30:6: David var i stor fara, för folket hotade att stena honom. Så förbittrade var de alla, var och en för sina söners och döttrars skull. Men David hämtade kraft hos Herren sin Gud.

Goda förutsättningar för ett fungerande ledarskap

 1. Är visionen tydlig?
 2. Är uppdraget solklart?
 3. Är energinivån hög?
 4. Är relationerna goda?
 5. Är såren läkta?

somkonf17_eg2_300

Heb 12:15:
Se till att ingen går miste om Guds nåd och att ingen bitter rot får växa upp och skada och smitta många.

Dynamiken mellan ”Det synliga” och ”Det osynliga” är det vi har att jobba med. Det som händer i det osynliga (i vårt inre liv) påverkar och producerar det andra ser i det synliga. I det osynliga t.ex. sorg, skam, skuld – sådant behöver ledaren bearbeta. Det här påverkar självklart också kvaliteten på ledarskapet.

Egla Svartdahl är pastor i Filadelfia; Oslo, Norge. Han är känd från många års arbete i TV2 bl.a. genom programmet ”Pastor på prov”. Aktuell med boken ”Ge det vidare”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: