Finlands president uppmanar till bön

rep-pres_gullr16_650Finlands president Sauli Niinistö har i likhet med sina föregångare undertecknat ett ”plakat om två ekumeniska böndagar” – det aktuella plakatet gäller 18 januari och 24 oktober 2017. Å ena sidan är plakatet ett uttryck för traditionen och för relationen mellan kyrka och stat i Finland, å andra sidan är det ett välformulerat bejakande av det kristna budskapet om försoning och behovet av att be tillsammans. (bilden för övrigt orelaterad – från Gullrandadiskussionerna i juni 2016, här presidenten (till höger) tillsammans med Stefan Löfvén. ©Republikens presidents kansli)

Vad säger han då i sitt ”plakat”?

”År 2017 är reformationens märkesår. Reformationens kärna är budskapet om Guds nåd och kärlek. Det inbjuder oss att vända om från vår själviskhet och bevarandet av våra egna intressen till rättvisa och försoning. Förnyelse innebär försoning med Gud, människor och hela skapelsen.”

”Böndagarna under ekumeniska böneveckan den 18 januari och under ekumeniska ansvarsveckan den 24 oktober erbjuder oss möjligheter att ansluta oss till arbetet för fred och försoning och till gemensam bön. Försoningens djupaste dimension är att förlåta och att bli förlåten.

”Böneveckan kallar oss att söka fred i vår omgivning, att erkänna våra egna fel och be om förlåtelse för dem. Den kallar oss också att med kärlek möta också de människor som har riktat negativa känslor och ord mot oss. Utan rättvisa och en medveten strävan efter försoning är det varken möjligt att nå fred eller att upprätta relationer. Kristi kärlek inte bara leder oss till försoning, den leder oss också till att arbeta för försoning och fred.”

”Första böndagens evangelietext om den barmhärtige samariern lyfter fram frågan om vår nästa. Enligt berättelse var främlingen en rätt nästa för den sårade och rånade mannen. En nästa vågar komma nära och hjälpa utan att fråga. På samma sätt uppmanas också vi att komma nära och hjälpa. Den andra böndagens texter kallar oss till sinnesändring från likgiltighet till kärlek. Under ekumeniska ansvarsveckan tänker vi särskilt på de kvinnor vars självbestämmanderätt är ifrågasatt. Att modigt vara en nästa för dem som är i nöd är ett viktigt kännetecken för en kristen.” 

Finlands president ansluter sig till förebedjare för landet

Sauli Niinistö har naturligtvis konsulterat någon ”skriftlärd” för att harmonisera texten med vad den lutherska kyrkan lyfter fram under märkesåret – inte bara i Finland utan även globalt. Men det är ändå betydelsefullt att Finlands president ansluter sig till bedjarna i landet för att be om försoning, om förlåtelse för egna fel, om att kunna möta även ”jobbiga” människor med kärlek. Han lyfter också fram varje människas egna ansvar för och kallelse till att söka fred i sin omgivning och att våga vara en ”rätt nästa” för dem som är i nöd.

När han sedan avslutar med att konstatera att vi kan fira landets hundraårsjubileum ”i tacksamhet för allt det goda som vi fått” så menar han också att tacksamheten är en bra utgångspunkt för ”ett försonligt sinne gentemot andra människor och hjälper oss att dela med oss av vårt eget”. 

”Tacksamma för vår nations frihet ber vi om fred och försoning för vårt folk och för hela världen.”

Det är trots allt värt att notera att landets högsta ämbetsman uppmanar oss till att be till Bibelns Gud om Kristi kärlek. Jag tror att det har stor betydelse för samhällsklimatet att vi ber – om försoning, om förlåtelse, om barmhärtig attityd och handlingskraft, om tacksamhet. Det är inte lätt att i egen kraft gå den vägen, vi behöver all Guds hjälp vi kan få. Därför är presidentens uppmaning till bön värd att följa – inte bara på böndagarna utan varje dag under hela året.

Här kan du läsa hela texten: bondagsplakat_2017

Kategorier:

5 kommentarer

    1. Om inget annat anges så är författaren till artiklar på den här bloggen alltid bloggskrivaren som presenteras på ”Om oss”-sidan. 🙂
      ”Bloggen är upplagd av Gabriel Grönroos – ggronroos@gmail.com – och respons och synpunkter mottas med tacksamhet.”

  1. Tack ninstö. De har jag väntat på länge i många år ..jag har en familje relation i bitar. Ock äktenskapet.. vi behöver verkligen en äkta försoning bekäna att jag gjorde fel ..o be om förlåt å få förlåtelse… bekäna att ja vill vara ödmjuk o leva i saning o kärlek med min nästa, i tro på saning o handling ….tack gode gud…välsingna vårt folk som mår så dålit ge oss ett tacksamt sine. Fyll våra hjärtan med mod, o kärlek …ge oss vägledning ,att göra guds vilja mot varandra i kärlek o glädje. Be för varan hjälpa varan lysna å prata me varandra , förstå å bli förståd! Kuna visa att vi kan vara sårbara för varandra…ock bygga förtrotroende till varandra i tro på att gud ger oss de vi ber om ..som kärlek i familjen i arbete å för vårt lands folk hälsa o velfärd …visa varan en ömsesidig respekt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.