Trender i Finlands kristna rörelser

oslut12_15_300Den lutherska kyrkans senaste forskningsrapport ”Osallistuva luterilaisuus” innehåller bl.a. fakta om de olika kristna rörelserna i Finland och deras statistiska utveckling. Man har också frågat befolkningen olika frågor om tro och värderingar för att om möjligt kunna förstå vart lutherska kyrkan och övriga kyrkor är på väg och vilken plats de har i finländarnas liv.

Bokens åtta kapitel handlar om de religiösa samfunden i Finland, den lutherska tron i det moderna Finland, kyrkan och Finlands musik- och kulturliv, överförandet av kristen tradition, kyrkans diakoni som samhällsmedverkan, kyrkans roll i samhället, kyrkan som samhällelig samtalspart, samt slutsatser av forskningsresultaten. Mycket intressant och relevant information för alla som är involverade i församlingslivet på något plan.

Hela rapporten (på finska) finns att ladda ner på sakasti.evl.fi

När det gäller utvecklingen i den lutherska kyrkan i Finland så har det under de senaste åren varit ganska mycket tal om hur många som skriver ut sig ur kyrkan.

fin_lututv_20_15_400Den lutherska kyrkan har på knappt hundra år gått från att ha haft en andel av befolkningen på 98,1% år 1920, till 72,9% år 2015. Under de senaste 10 åren har den procentuella andelen minskat med ungefär 1 % per år. Nu utgör de som inte hör till ett religionssamfund 24,3% av befolkningen.

I statistiken för religionssamfund räknas enbart registrerade trossamfund in så alla kristna (eller andra religioners) rörelser som är organiserade som registrerade föreningar syns inte i den här statistiken.

När det gäller pingströrelsen så ger det en helt korrekt bild  när det gäller antalet pingstvänner anslutna till samfundet ”Pingstkyrkan i Finland”, dvs. 8.762 år 2015. Men undersökningen missar naturligtvis den verkliga situationen som innebär att pingströrelsen själv räknar med 46.042 medlemmar i de 235 finskspråkiga pingstförsamlingarna (föreningarna) + ca 2000 i de 28 svenskspråkiga pingstförsamlingarna. Hur många av pingstföreningarnas medlemmar som är registrerade som att de inte tillhör något trossamfund är svårt att beräkna, eftersom en del av pingstförsamlingarnas medlemmar också är medlemmar i luth.kyrkan och då räknas in i den statistiken.

fin_uskyhd15_400

De olika kristna rörelsernas och de övriga religionernas statistiska fördelning i Finland år 2015.

Men även om man skulle räkna in alla kristna som är utanför den officiella samfundsstatistiken så är verkligheten den att ca 1,3 miljoner finländare inte tillhör något trossamfund. Sekulariseringen har pågått länge och fått ett tydligare uttryck genom en allt snabbare utträdestakt. Finland kan sägas vara i en post-kristen fas och är därför ett missionsfält med nya utmaningar för de kristna kyrkorna.
Särskilt i Helsingfors är utmaningarna stora. År 2015 tillhörde 58,7% av invånarna till den lutherska kyrkan. Med den nuvarande utträdestakten kommer om 10 år mindre än hälften av Helsingforsborna att höra till luth.kyrkan. Och de andra kristna kyrkorna växer inte heller nämnvärt, oftare tvärtom.

fin_usk15_400Ca 33 % av finländarna säger sig tro på Bibelns (kristendomens) Gud år 2015. Det är dock tydligt att gudstron hos yngre är mindre frekvent, varför den procenten kommer att sjunka ytterligare över tid. Om inte trenden vänder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: