Reformationen fortsätter

refor_upps_16_400

En del menar att reformationen är över och andra menar att den behöver fortsätta. Anders Gerdmar menar att det behövs ett återuppväckande av apostolisk kristendom i Europa.

Därför inbjuder han och Skandinavisk Teologisk Högskolas Ledarinstitut till en re-formatorisk konferens i Uppsala 1-4 november 2016.

Så här skriver man på konferensens webbsida:

Europa, reformationens vagga, är nu hotad av sekularisering, islamisering och olika religiösa anspråk på dominans. Men Herren vill Re-formation: att varje församling och kyrka, från den romersk-katolska till ’contemporary churches’, än en gång ska formas efter bibliska principer. Detta sker genom en apostolisk väckelseström i Europa.

Re-formation innebär en re-formation av församlingen, bortom våra traditioner, tillbaka till originalet, den apostoliska kristendomen. Inget samfund eller något sammanhang äger ensamt svaren till de utmaningar som Europa står inför – det var därför Jesus upprättade sin kropp, för att leva enligt hans vilja.

Re-Formation betonar:
Bibeln som enda auktoritet, Frälsningen i Jesus Kristus, förkunnad i Ande och kraft, Rättfärdighet genom tro, Den troendes tjänst – upplivandet av det konungsliga prästerskapet, Tjänstegåvor som utrustar Kristi kropp, Ett heligt liv, Levande gemenskap i Jesus – koinonia, Livet i Anden: Andens frukt, gåvor och den helige Andes närvaro, Israel: Guds egendomsfolk med en unik kallelse, Marana tha – Herrens återkomst.

Den här konferensen är naturligtvis inspirerad av att den lutherska kyrkan tillsammans med alla protestantiska kyrkor i Europa kommer att uppmärksamma att det år 2017 har gått 500 år sedan Luther satte bollen i rullning då han den 31 oktober 1517 sände sina 96 teser till ärkebiskop Albert von Brandenburg i Mainz. Ännu mer känd är berättelsen att han lite senare i november skulle ha spikat upp dem på dörren till Allahelgonskyrkan i Wittenberg.

Det här kommer att firas stort i Europa och i Norden förstås. Och den lutherska kyrkan har ju all orsak att fira Ordets auktoritet över traditionen. När Luther kritiserade avlatshandeln och därmed den katolska kyrkans tradition blev det också ett ifrågasättande av påvens auktoritet. Och det kunde man ju inte tolerera. Luther anklagas för villoläror och någon föreslog att han borde brännas på bål. Den teologiska dispyten tog många former, men inspirerade också många samtida att börja studera och forska i Skriften för att få reda på vad Bibeln egentligen säger när man läser den som det står.

Det intressanta för frikyrkorna i Norden är lika mycket vad de övriga reformatorerna kom fram till. Rötterna till mycket av det vi idag tror och tänker inom t.ex. pingst går att spåra till olika reformatoriska strömningar. Det finns tydliga spår av Huldrych Zwingli, Balthasar Hubmaier, George Fox m.fl i pingströrelsens teologi. För att inte tala om ”rättfärdiggörelsen genom tron” som vi delar med Luther. Det var naturligtvis många olika reformatoriska teologer som deltog i samtalet och flera rörelser som fick sin början på 1500-talet. Troendedopets teologi kan t.ex. spåras till samma årtionden – Hubmaier blev troendedöpt 1525. Så det finns mycket att fira…

Men jag är benägen att hålla med Gerdmar om att det fortfarande finns behov av re-formation i kyrkorna idag. Vi har en märklig tendens att vilja cementera lära och praxis till en rigid struktur som sedan är stängd för fortsatt utveckling. Eller så förtunnas tron och teologin så att vi anpassar oss efter omvärldens krav. Varje generation behöver vara i en reformatorisk process av upptäckande av vad Bibeln säger. Varje kyrka och församling i varje generation behöver göra sin egen resa och re-formera sin kyrkas tro och praxis till att komma närmare den apostoliska kyrkans tro och liv. Tillbaka till Jesus-relationen, Andens uppfyllelse, de troendes gemenskap och församlingens uppdrag.

Så jag skulle gärna se att 500-års jubileet skulle inspirera många troende att bli teologiska upptäcktsresande som återupptäcker Bibelns sanningar och som inser att det är viktigt med teologisk förståelse. För pingst är det också ett bra tillfälle att påminna sig om varför vi tror på omvändelsens och troendedopets nödvändighet, Andens närvaro i våra liv och varje kristnes uppdrag att ge det vidare som vi har fått.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: